Остров Ламу (Lamu Island)

27.10.2009

Кенийският остров Ламу има богата културно историческо значение, защото това е най-старият град в тази африканска държава. През 14 в. това място е превърнато в търговски пунк на суахилите, а днес старата част на Ламу е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното наследство.

Островът е недалеч от брега на Кения, а най-удобният транспорт е само със самолет. Кацането става на остров Манда, който е най-близкото място до Ламу. От самолета гостите се отвеждат до кей, откъдето с арабски едномачтов кораб стигат до стария град. Това е перфектната дестинация, ако сте решили да се отдадете на почивка в един наистина различен свят.

Остров Ламу (Lamu Island)

Туризмът тук започва да се развива сравнително късно – към края на 60-те години на миналия век и логично, се превръща в райското място за хипита от цял свят.

Морският бряг е колоритен и изпълнен с живот. По пристанищата и кейовете непрекъснато преминават местни носачи и търговци с магарета. В града няма моторни превозни средства и единствения начин за придвижване са животните. На острова има около 3000 магарета, които се развъждат с работна цел.

Жегата от тропическото слънце е особено осезаема на брега, но навлизайки все по-навътре в каменния град, въздухът става студен, наситен от тежки аромати на подправки и парфюми, идващи от магазините.

Улиците в Ламу са същинска атракция. Широки само 8 крачки и построени по лек наклон, за да се самопочистват при всеки дъжд, те са истинско изпитание за дамите с високи обувки. По-голямата част от местното население са мюсюлмани и мъжете носят традиционните дълги роби.

Остров Ламу (Lamu Island)

Сравнително наскоро старинният град е част от историческо наследство на ЮНЕСКО. В архитектурно отношения Ламу предлага типичните за суалхилската архитектура изчистени линии. Повечето от сградите датират от 18 век. За строителство са използвани само местни материали. За построяването на верандите, стените и външните покривни градини са използвани коралови блокове. Дървените подове, колони и покриви макути, както и капаците на прозорците са сложно от мангрово дърво.

На островът има няколко задължителни за посещение места. Сред тях са селата Шела и Матондони, старите джамии, пристанището, Къщата-музей на суахили и разбира се фермата за магарета. Сред другите удоволствия, на които можете да се отдадете са риболов, гмуркане или просто да наблюдавате залязващото слънце от красивите плажове.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати