Остров Джерба (Djerba)

26.02.2010
Djerba

Остров Джерба е заема площ от 514 km и е най-големият остров покрай бреговете на Северна Африка. Разположен е в залива Габес край бреговете на Тунис, на 120 км. от границата с Либия.

Да се стигне до тук е доста удобно, защото на международното летище „Мелита” има редовни полети от Тунис и Европа. Самият остров е свързан с континента с древен римски път.

Остров Джерба е митологично и екзотично място. Според Омир това е префектното място, където човек може да си почине. Смята се, че именно тук са живели лотофагите, които поетът възпява в своята „Одисея” и които са били хора, хранещи се с лотос. Легендата разказва, че Одисей и екипажът на кораба му са слезли на този бряг и са се наслаждавали на наркотичното отпускащо действие на лотосовите плодове.

Днес туристите на острова могат да опитат осъвременения вариант на тази напитка, която се нарича буха. Макар и не особено здравословна, тя е примамливо питие за посетителите, но за разлика от древността днес не се приготвя от лотос, а от ферментирали плодове – предимно смокини и фурми.

Според друго предание именно на Джерба прекрасната нимфа Калипсо в продължение на седем години е държала в плен легендарния Одисей, за да се възползва от ласките му по всички възможни начини.

Този остров очарова с зеленината си и приказната си красота. Финиковите палми и кристалното море с прекрасни плажове са привлекателни за хиляди туристи от цял свят. Тук туристите могат да отседнат в най-елитните хотелски вериги.

Вечер тук е подходящо място за разходка из малките улички, след което можете да се отбиете в някое от многобройните ресторантчета, където сервират вкусната риба, приготвена по местна рецепта за риба. Задължително трябва да се опита и местно вино или ликьор от финикови палми. Не се препоръчва обаче да пиете чешмяната вода, която е леко солена на вкус.

Главния град на Джерба се нарича Хум Сук (Houmt Souk), а негото население е повече от 70 000 души. На Джерба се намира и най-древната синагога Гриба, чиято възраст е почти 26 века.

Djerba Tunisia

От острова се организират и екскурзии до континенталната част в това число и до Сахара.

Особено интересна забележителност тук е замъкът изсечен в планината, както и малкия остров близо до Джерба, на който се отглежда розово фламинго. Гледката на оцветеното в розово от птиците небе очарова повечето туристи. Интересен факт е, че на острова строежът на многоетажни сгради е забранен.

Повечето от хотелите са издържани в традиционния стил на местните домове – квадратни бели здания с куполен покрив. На Джерба винаги са се отнасяли с изключително внимание към традициите и архитектурата.

Основният поминък на местното население е риболовът, който и до днес се осъществява по начин, традиционен за миналото. На пазара или сука е пълно с всевъзможни стоки, които привличат вниманието на туристите – всевъзможни сувенири и кожени изделия, килими и др.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати