Остров Горея (Goree Island)

26.02.2010

Край бреговете на Сенегал и на три километра от столицата Дакар е разположен остров Горея, който е един от 19-те общини на столицата. Самата дума гореа идва от холандски и означава остров или удобно пристанище. Тази суша в океана има брегове, които са защитени от бури и през вековете са били удобна спирка за множество корабоплаватели.

Разположен само на 2 км. от бреговете на главното пристанище на Дакар този остров е с площ от около 45 декара. Малобройното местно население е малко над 1000 души, което прави Горея най-слабо заселената от 19-те общини.

Goree Island

Открит от португалски мореплаватели през 1444 г. островът се превръща в холандска колония през 1817 г., а в по-къден етап става владение на французи и англичани. Първоначално крайпътният остров е служел за спирка на холандски търговски кораби, които пренасяли стоки между Индия и Златния браг на Гана.

През 15 до 19 в. тук се оформя най-големият пазар за роби в цяла Западна Африка. Днес за ужасите на онази епоха напомня историческият паметник Дом на робите. Част от него е мемориалният паметник „Вратата, от която няма връщане назад”.

Според някои историци количеството на транспортираните от тук до бреговете на Северна Америка роби не е било толкова голямо – около няколко стотин за една година.

След като търговията с роби замира в края на 18 в. градът се превръща във важно пристанище за превозването и търговията с фъстъци, фъстъчено масло, слонова кост и др.

Други от атракциите на остров Горея са църква „Сен Шарл”, издигната на площада „Плас де л’Еглиз”, както и красивите руини на замъка „Сан Мишел”, построен през 17-тото столетие от холандците на стръмен хълм. В стария Форт Естре се намира и историческия музей. Особено атрактивно за туристите е посещението на ботаническата градина, в която дори има малък плаж на който посетителите могат да се наслаждават на слънцето.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати