Порт Антонио (Port Antonio)

23.01.2010

Пристанищният град Порт Антонио е един райски кът на остров Ямайка, който е обикнато място за заснемането на много холивудски продукции. Тук е била снимачната площадка на ленти като Коктейл , Островът на съкровищата и Парадайс Клъб.

Този крайбрежен град с изомрудена вода и снежно бели пясъци, а усещането за тропически рай се допълва от отрупаните с зеленина възвишения.

Port Antonio

За това място американската поетеса Елза Уилър Уилкокс казва „най-прелестното пристанище на света”. Цели две пристанища близнаци са създадени тук.

Разположен на североизточния бряг на Ямайка Порт Антонио е център на енорията на Портланд, а от град Кингстън го делят само 100 км.

Мястото е основно за транспортиране на банани и кокосови орехи.

Градът е основан от испанците, а името му е дадено от някогашен негов губернатор, който кръщава двете пристанища близнаци на синовете си – Пуерто де Антон и Пуерто де Франсиско. Ютези имена обаче не се използват днес, а местните ги наричат просто източни и западно.

След като Порт Антонио е завладян от британците през 1655 г. властите дават земи на английски семейства и се опитват да развият острова. До 1734 г. територията е британско владение, но в последствие е завладяна от маруните идваши от Наветрените острови.

На Порт Антонио виреят отлично бананови и тръстикови насаждения. Бананите, които са пренесени тук от идващите от Канарските острови испанци са групирани в плантации около насажденията със захарна тръстика. Отглеждането на банани довежда Порт Антонио до нечуван просперитет.

След като американецът Лоренцо Бейкър създава тук огромни бананови плантации той сключва договор за износ с голямата северноамериканска компания „Юнайтед Фрут Къмпани”. В тези златни години, докато товарели плодовете по корабите, местните земеделци си палели цигарите с петдоларови банкноти. С появата на панамската болест този бизнес запада, а до днес все още Порт Антонио не може да се възстанови.

Все пак Порт Антонио е обикната дестинация от чуждестранните туристи, защото тук имат възможност да се отдадат на пълен релакс и почивка, разглеждайки запазените старини или практикувайки водни спортове.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати