Великденският остров (Easter Island)

14.05.2010
Easter Island

Великденският остров е едно от най-уединените места на планетата. Разположен е навътре в Тихия океан, приблизително на половината разстояние между бреговете на Чили и Таити. Официално това уникално място е територия на Чили, но от най-близката обитаема земя го делят цели 3219 км.

Това изолирано кътче, което представлява откъснала се суша със загаснал вулкан в единия му край, е известно с гигантските си бюстове, издялани камъни. Построени преди векове, те отразяват драматичната история от възходи и падения на мистериозната полинезийска култура. От както първите европейци са стъпили по тези места, споровете кои и как точно е измайсторил огромните скулптури не спират.

Името на острова няма нищо общо с религиозния празник Великден. Кръстен е така, защото откриването му става от холандски пътешественици, които стъпили на този бряг на великденската събота през 1722 г. Наричат острова още Рапа Нуи, а най-ранните му заселници го кръщават с названието "Те Пито О Te Хенуа", което в превод значи „Пъпа на света”.

600-те издялани от камък бюстове привличат годишно хиляди туристи, които искат да станат свидетели на останките от една цивилизация, достигнала върха на разцвета си и унищожена от екологична катастрофа. Статуите се наричат моаи и всички са ориентирани с поглед към морето. На височина достигат до 9 м, като една от тях е напълно възстановена.

Великденският остров (Easter Island)

На острова има и доста пещери, служили за церемониални ритуали. Една от туристическите атракции е Рано Кау, където е процъфтявал култа кум човека птица. Тук могат да се видят впечатляващи руини и каменни гравюри.

Първите заселници тук попаднали на земя-рай. Множество археологически доказателства свидетелстват, че в миналото островът е бил покрит с различни видове дървета, включително и най-големият вид палмово дърво в света, чиято кора и дървесина служели на туземците за направата на въжета и канута.

Днес, Рапа Нуи е обявен за Национален парк и е част от световно наследство на ЮНЕСКО. Неговите жители разчитат много на туризма и икономически връзки с Чили. До Великденския остров може да се стигне с редовните полети от Сантяго.

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати