Река Замбези

17.01.2011

Замбези (Zambezi river) е реката, която образува една от най-големите и красиви природни забележителности на нашата планета, а именно водопада Виктория. Той се е образувал по течението на Замбези на територията на държавите Зимбабве и Замбия. Изграден от четири отделни части - Дяволското перде, Дъгата, Главен водопад и Източното перде, Виктория достига дължина от 1.7 километра и се счита за най-обширния водопад в света.

Река Замбези е четвъртата най-дълга река в Африка и най-голямата африканска река, която се влива в Индийския океан. Площта на басейна й се простира на 1.39 милиона кв. км, което е малко по-малко от половината речно корито на Нил. Дължината на Замбези достига 3 540 км.

Река Замбези

Тя извира от платото Лунда в Северозападна Замбия, тръгва през Ангола, движейки се по дължината на границата с Намибия (Namibia) и Ботсвана (Botswana), отново преминава през Замбия, Зимбабве и стига до Мозамбик, където се влива в Индийския океан чрез огромната си делта, разпростираща се на площ от 880 кв.км.

Замбези служи като естествена държавна граница между Замбия и Намибия и между Замбия и Зимбабве. Сред важните язовири, изградени на реката са Кариба (Kariba Dam) (за Замбия и Зимбабве) и Кахора Баса (Cahora Bassa) (за ЮАР). Преди образуването на водопада Виктория Замбези достига ширина на речното корито от около 1 800 метра.

Долното течение на Замбези е единственото място, където могат да плават кораби, а неговата ширина е около 8 км.

Сред важните притоци на река Замбези са Куиндо, който е десен, и левите реки Кафуе, Луангуа, Шире. Едни от по-големите градове, през които преминава Замбези са Монгу и Ливингстън в Замбия, Тете в Мозамбик и Катима Мулило в Намибия.

Водопадът Виктория се счита за границата между горната и средната част на Замбези. След удивителния водопад, който местните наричат Моси-Оа-Туния, а в превод означава “гърмящият пушек”, река Замбези продължава на изток в продължение на около 200 км. След това реката бързо протича през дефилето Batoka, което се счита за едно от най-екстремните и добри места в света, където може да се упражнява рафтинг и спускания с кану.

Долната част на река Замбези е 650 км от Кахора Баса до вливането й в Индийския океан. Дори и тук реката не е достатъчно дълбока и се разкроява на множество ръкави, но през дъждовния сезон водите и се обединяват в една голяма пълноводна река. Сред атрактивните представители на животинския свят, които обитават коритото и бреговете на Замбези са орли, чапли, пеликани, хипопотами, крокодили, варани.

3.9
Общо 25 гласували
5 7
4 10
3 7
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати