Йоркската катедрала - Йорк Минстър

03.10.2011
Йоркската катедрала

Йоркската катедрала (York Minster) се счита за най-голямата най-големият средновековен храм в Британия и за най-голямата готическа катедрала в Северна Европа. Известна като Йорк Минстър тази катедрала доминира над английския град Йорк и се счита за шедьовър на архитектурното майсторство и средновековната стъклопис, уникален по рода си наред с Кьолнската катедрала (Cologne Cathedral). За да бъде изградена във вида, в който я виждаме днес Йорк Минстър се строи около 250 години. Посветена на Свети Петър (St. Peter), Йоркската катедрала се счита за едно от чудесата на Европа.

Първият храм на това място е построен от дърво през далечната 627 година. Каменната конструкция е завършена през 637 г. в чест на Свети Петър, но е в неизправност до 670 година. През 741 година Йорк Минстър е порутен от пожар, но е възстановен във внушителен вид с цели 30 олтара. По-нататък по тукашните земи непрекъснато кипят борби и битки за територии, което дава малко сведения за храма до 10 век. През 11 век Йоркската катедрала е унищожена от датчаните, след което е построена отново от норманите.

От 1080 г. започва строежът на съвременната катедрала. Дължината на храма достига цели 111 метра. За пореден път катедралата е повредена при пожар през 1137 г., но скоро е ремонтирана. През 1154 г. хорът и криптата са реконструирани и е изграден нов параклис. В средата на 12 век по нареждане на архиепископа Уолтър дъ Грей (Walter de Gray) Йоркската катедрала е издигната в готически стил, като е трябвало да се мери с величествената Кентърбърийската катедрала (Canterbury).

Началото на грандиозното трансформиране на Йорк Минстър започва през 1220 г., като северният и южният трансепт са първите нови структури, издържани в стила на готическата архитектура. Макар и издигнати в ранноанглийски готически стил, двете части на катедралата имат подчертано различни стени. По това време се появява и централна кула с дървена островърха кула. През 1472 г. Йоркската катедрала е окончателно завършена и осветена.

Английската реформация води до ръкополагането на първия Англикански архиепископ. Това от своя страна е причина за ограбването на много от богатствата на катедралата и загубата на много от земите на църквата. По време на Елизабет I умишлено са премахнати всякакви римокатолически следи в катедралата, като са унищожени гробници, прозорци и олтари.

Между 1730-1736 вътрешността на храма е украсена изцяло с шарен мрамор, но след това отново огромен пожар през 1840 г. унищожава направеното и порутва югозападната кула. През 1984 година Йоркската катедрала в отново в пламъци, но след 4 години всичко е възстановено. Източната част на Йорк Минстър започва да се реставрира за последно през 2007 година, като разходите по ремонтните дейности възлизат на 23 милиона лири.

Катедрала в Йорк

Забележителни части от конструкцията на Йоркската катедрала са Западният прозорец, построен през 1338 г. и Източният над параклиса на Дева Мария (Lady Chapel), завършен през 1408 г., който представлява най-голямата средновековна стъклопис в света. Южният транспет е белязан от небезизвестния Прозорец на Розата (Rose window).

Днес интересна част от конструкцията на храма представлява и осмоъгълния параклис (Octagonal Chapter house), изграден между 1260-1286 г. Тук могат да се видят невероятни дърворезби, по-голямата част от които датират от 1270-1280 г. В подземията на храма са криптата и хранилището на норманските, викингските и романските съкровища.

Не пропускайте да изкачите 275-те стъпала на кулата, от върха на която се открива обстойна гледка на Йорк. Йоркската катедрала е отворена за обществени посещения от понеделник до събота. Има входни билети за подземието и за кулата, като са достъпни и комбинирани, по-евтини билети. Докато сте в района на Йорк, не пропускайте да посетите и Национален парк Йоркшир Дейлс (Yorkshire Dales), неговата красива езерна област и внушителния водопад Котли Спаут (Cautley Spout), който се счита за най-високия на територията на Англия.

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати