Църкви на мира в Свидница и Явор

09.07.2013
Църквите на мира в Свидница и Явор

Двете църкви на мира в Явор и Свидница (Churches of Peace in Jawor and Świdnica) са най-големите дървени църкви в Европа. Намират се в Силезия, Полша и се наричат църкви на мира, защото са построени в резултат на проведените мирни преговори през 17 в., след сключването на Вестфалския мирен договор от 1648 г. През този етап на територията на Полша е имало непрекъснати политически и религиозни сблъсъци, повлияни от желанието на народа за свобода на религиите.

Католическият император от династията на Хабсбургите проявява изключителна толерантност за онова време и разрешава да се построят три протестантски църкви. Днес са останали само две от трите - тази в Явор и тази в Свидница. Условието е било те да са изградени от дърво, кирпич и слама и да нямат камбани и камбанарии.

Двата запазили се днес храма са доказателство за Лутеранската идеология и показват както силното желание на човек за свободна воля, така и проявената толерантност в периода на трудните условия, причинени след 30-годишната война. Прави истинска чест на императора да даде разрешение за построяването на трите църкви при положение че болшинството, живеещо на днешната територия на Полша, са били католици.

Първа е построена църквата в Глогов, която не е запазена. Втора се построява тази в Явор. Тя е осветена през 1654 г. Направена е много по-стабилна от църквата в Глогов, която се разрушава малко след построяването й. Интериорът й е с по-високи галерии, които да осигуряват повече пространство за молещите се.

Стените й са изрисувани с над 140 сцени от Стария и Новия завет, които със своята красота се превръщат в отличителен белег на църквата. Предполага се, че са направени от Флегел или от неговите ученици. Уникалното е, че пресъздават целият библейски живот - от Зараждането до Апокалипсиса.

Църквата на мира в Свидница е завършена пет години след разрешението на императора за построяването й. Тя е доста различна от тази в Явор и има формата на гръцки кръст. След завършването й тя се превръща в най-голямата дървена църква в Европа и е имала капацитет да побере 7500 поклонници. Интериорът й е наистина забележителен.

Църквите на мира в Свидница и Явор, Полша

Като и в църквата на мира в Явор, църквата разполага с украсени в светли цветове галерии, предназначени за обикновените хора, дошли за молитва, както и с няколко частни отделение, предназначени за заможните хора. Най-величествената зала е предназначена за семейство Хохберг, които правят възможно построяването на църквата.

Забележителния олтар на църквата е направен през 1752 г, за да отбележи 100-годишнината от даването на императорското разрешение за строежа й. Той се смята за един от най-красивите олтари в Полша, както и за един от най-забележителните в цяла Европа. Направен е от дрезденския скуплтор Аугуст Готфрид Хофман, който пресъздава сцена от покръстването на Исус Христос на река Йордан. Тя е допълнена от статуи на Моисей и Аарон.

Органът на църквата е направен в бароков стил и е поставен през 1666 г. и е все още работещ.

Днес двете дървени църкви на мира в Свидница и Явор са обект както на религиозен туризъм, така и на културен и могат да бъдат посетени по всяко време.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати