Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

15.11.2009
Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

Храмът Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат, който се намира в с. Добърско, общ. Разлог е построен през 1514 г. и представлява трикорабна базилика от камък и хоросан.

Ако човек се вгледа във външната страна ще открие много дискретно разположени християнски кръст и свастика.

Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета, в онова време храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса - красиви стенописи покриват всеки сантиметър от стените и тавана.

Над вратата са изографисани образите на патроните - Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат - византийиски войни посечени заради вярата си в Христа.

Въпреки малки си размери, образите в църквата в Добърско са над 450. При това са изписани около 30 образа на жени светци – без аналог по другите църкви.

Във входа на защитната пристройка вниманието на посетителя се грабва от стенописа “Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат сразяват дракона”, които датира от далечната 1672 година когато е изографисана църквата.

Над олтарния вход в основата на кръста са преплетени две змии. Дуалистичният знак е уникален (дуализма в религиозните учения има много дълга традиция, част е от много християнски ереси и по принцип е трудно съвместим с единобожието).

Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

Под сградата на църквата блика малко изворче, което според местните легенди има лечебна сила. Разказват, че ослепените войници на цар Самуил стигнали до църквата и някои от тях останали там, основавайки школа за пеене. Смята се, че те са и основателите на селото.

Днес църквата Св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат е сред културните паметници под защита на ЮНЕСКО и е гордостта на Община Разлог.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати