Нотр Дам

01.04.2010
Нотр Дам

Нотр Дам (Notre Dame) – катедралата на всички катедрали. Овековечена в безсмъртния роман на Виктор Юго – „Парижката Света Bогородица”, катедралата Нотр Дам дьо Пари е най-забележителната църковна постройка в Париж, а навярно и една от най-внушителните в цял свят. Със своята великолепна фасада Нотр Дам се счита за един от най – изящните примери за френска готическа архитектура. Катедралата няма и равна и що се отнася до брой на туристическите посещения. През последните години Нотр Дам задминава емблематичните за френската столица Лувъра и Айфеловата кула, като е най-предпочитаната туристическа атракция. Средно 13, 6 милиона души посещават ежегодно този великолепен храм.

Нотр Дам в буквален превод означава "Нашата Дама". Катедралата е издигната в чест на Дева Мария, а името й е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица. Това име Нотр Дам носи вече близо 900 години.

Тя е построена в източната половина на остров Сите (Île de la Cité), разположен в река Сена. На това място преди издигането на Нотр Дам е имало древен римски храм на Юпитер, меровингска църква и каролингска катедрала. Заслугата за построяването на катедралата Нотр Дам е на парижкия епископ Морис де Сюли (Maurice de Sully), а парите за издигането й идват от духовенството на града, от краля, парижките благородници и дори някои дребни буржоа.

Основите на Нотр Дам са положени през 1163 година, а на тържественото събитие присъстват крал Луи VII и папа Александър III. Цели двеста години продължава изграждането на великолепната Нотр Дам , а то коства труда на няколко поколения архитекти и работници. Окончателно завършена през 1345 година, Нотр Дам се превръща в едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Това, което я отличава от останалите готически църкви и катедрали е, че нейните черти се придържат изцяло към този стил, като не се забелязват никакви други примеси. Постройката впечатлява с идеалните си пропорции и хармоничната си фасада.

Нотр Дам е забележителна с двете си напълно еднакви квадратни кули, всяка от които е с височина 69 м, като са издигнати на три етажа. Дължината на Парижката Света Bогородица е 130 м, а на ширина достига 50 м. В южната кула са разположени камбаните, Най-голямата камбана на Нотр Дам тежи грандиозните 15 т., а само езикът ѝ е повече от 500 кг. Стрелата на храма е с височина 96 м. В Нотр Дам може да се влезе през 3 портала. Първият е посветен на Св. Ана, която емайката на Дева Мария, а средният изобразява Страшния съд. Третият вход е отреден за Дева Мария.

Notre Dam

Има една интересна легенда около порталите на Нотр Дам , която разказва как майсторът , който ги изработва, не могъл да направи средния, защото бил продал душата си на дявола. С изработването му се заел друг майстор и това е причината днес средният портал да се различава от другите два. Над този портал на Нотр Дам е разположена розетката с диаметър 10 м, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.

В западната част на тази историческа катедрала Нотр Дам, станала арена на коронацията на Наполеон Бонапарт I, се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на острова на Сена.

4
Общо гласували: 8
5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
тони
тони
15.07.2012 22:03
Била съм там.Усещането за величие е невероятно.
0
0