Saturday, 23 September [ ]

Капитолия

3.0 7

Капитолия (The United States Capitol) е сградата на Конгреса на САЩ и законодателя на Федералното правителство на САЩ. Величествената и бяла фасада на Капитолия се намира в американската столица Вашингтон, като стои на върха на Капитолийския хълм, носещ името си от Римския хълм Капитолий, който бил политическият център на Рим. Красивата постройка се разпростира на 16, 5 декара, като източният и западният и край се наричат фронтове. В исторически план само източният е бил предназначен за посрещането на посетители и официални лица.

Архитект на оригиналната конструкция на Капитолия е Уилям Торнтън (William Thornton), който печели конкурса по проекта. Младият тогава архитект бил вдъхновен от източния фронт на Лувъра в Париж, а централната част архитектът заимствал от Парижкия Пантеон. Оригиналният дизайн на Капитолия по-късно е изменен от Бенджамин Хенри (Benjamin Henry Latrobe) и в последствие от Чарлс Булфинч (Charles Bulfinch). Настоящият купол на Капитолия, както и крилата са по дизайн на немските емигранти Томас Валтер (Thomas U. Walter) и Аугуст Шоенборн (August Schoenborn) и са реализирани под ръководството на Едуард Кларк.

Основният камък на Капитолия във Вашингтон е поставен от президента Джордж Вашингтон на 18 септември 1793 г. Капитолия е изконното място, където става официалното встъпване в длъжност на президента на САЩ. Първата царемония по даването на титлата е извършена на 4 март 1801 г., когато е връчен мандата на Томас Джеферсън. Конгреса на Съединените щати и неговите предшественици са се срещнали преди това във Филаделфия, в Ню Йорк, както и на редица други места.

След опожаряването на Капитолия по време на Британско-американската война през 1814 г., сградата е престроена, като се прибавят и двете допълнителни крила. След големия пожар се появява и купол със статуята на Колумбия, която е символ на Америка. В следващите години Капитолия служи за пример за останалите американски щати, където започват да се строят отделни капитолии.

Едно голямо разширение на Капитолия е предприето в средата на миналия век. Премахнати са и оригиналните коринтски колони, за които ландшафтният дизайнер Ръсел Педж изгражда подходяща среда на една голяма поляна в ботаническа градина в Вашингтон (National Arboretum). На 19 декември 1960 г. Капитолия е обявен за Национален исторически паметник и днес е една от любимите архитектурни постройки на американците.

Макар и в сградата на Капитолия да са настанени законодателните органи на Съединените щати, във вътрешността на постройката са възможни организирани туристически посещения. По време на обиколката туристите имат възможност да видят невероятно красивата Ротонда, Залата със статуите, оригиналната зала на Върховния съд, както и Криптата, в която е трябвало да бъдат погребани Джордж Вашингтон и съпругата му Марта.

В сградата на Капитолия е извършено държавното поклонение пред тленните останки на следните президенти на САЩ: Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфилд, Уилям Маккинли, Уорън Хардинг, Джон Кенеди, Хърбърт Хувър, Дуайт Айзенхауър, Линдън Джонсън, Роналд Рейгън и Джералд Форд.

Пред Капитолия може да се види паметник на Джордж Вашингтон, които впечатлява с изпълнението си и размерите си. Гранитната постройка на Капитолия е висока 169 метра и има цели 893 стъпала. С помощта на асансьор се стига до самия връх на постройката, откъдето се открива красива гледка към всички части на американската столица Вашингтон.

:
(7 Гласа)