понеделник, 21 август [ ]

Замъкът Кронборг

4.0 3

Замъкът Кронборг (Kronborg) се намира в Елсинор (Elsinore) и е известен като един от най-красивите ренесансови замъци в северната част на Европа. Замъкът е станал световноизвестен от пиесата "Хамлет" (Hamlet) на великия драматург Шекспир(Shakespeare). Замъкът Кронборг е най-известният замък в Дания и се посещава всяка година от над 200 000 туристи. Той е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Кронборг в Дания

Величествената сграда е не само великолепен ренесансов замък, но също така и монументална военна крепост, заобиколена от големи укрепления с бастиони. Някои от стаите в замъка съдържат уникални колекции от ренесансов и бароков интериор.

Една от най-красивите зали в замъка е балната зала, която е дълга 62 метра. Параклисът на замъка Кронборг е в чудесно състояние, а една от големите атракции на замъка е прочутата статуя на Холгер Датчанина (Holger the Dane).

Статуята пресъздава един от любимите герои на Дания – Холгер Датчанина, който се появява за пръв път във френската средновековна литература – в песента за Роланд (Chanson de Roland). Холгер е известен във френската литература като датчанинът Ожие (Ogier le Danois).

Легендата е пресъздадена и в приказка от прочутия разказвач Ханс Кристиан Андерсен (Hans Christian Andersen), а самата статуя е създадена през 1907 година. Холгер Датчанинът е легендарен образ на герой, който в трудни времена спасява родината. Според легендата, когато страната е заплашена от чужд враг, каменната фигура на Холгер ще оживее, за да защити страната си.

Сградата в настоящия й вид е реновирана през периода 1998-2010 година, когато е превърната в модерен изложбен център. През този период са били възстановени сградите и крепостните укрепления. Замъкът представя шествековна история. Посетителите могат да открият много интересни подробности за историята, за владетелите и за войните, които са се водили, благодарение на нови интерактивни информационни технологии.

Интересна подробност е, че покрай замъка Кронборг минавали средновековните кораби, тъй като там се намирала най-тясната част на канала Саунд (Sound), известен сред местните като Съндет (Sundet). През 1429 крал Ерик (Eric), владетел на Померания (Pomerania), заповядал да се събират много високи такси за корабите, които минавали през този тесен участък.

Тази висока такса осигурявала дълго време почти една трета от прихода на владетелите на страната до 1857 година, когато била сключена конвенцията в Копенхаген (Copenhagen). Всички кораби, които преминавали покрай замъка, трябвало да спрат и да платят таксата. Корабът, който откажел да спре, можел да бъде потопен от мощни оръдия от бреговата ивица. Приходите от корабните такси били използвани, за да се превърне средновековният замък Кронборг в истинско ренесансово бижу.

Замъкът Кронборг

Интерактивните технологии позволяват на посетителите да се пренесат изцяло в миналото, като чуят звуците на морските битки през 1658 година, и усетят атмосферата на онова време чрез цяла гама от звуци – на оръдия, на войници и на пленници в укрепленията.

Създател на замъка е Ерик, владетелят на Померания, който заповядал да бъде построен замъкът през 1420 година и го нарекъл Кроген (Krogen), което означавало Куката. Името на замъка било избрано заради стратегическото му значение – оттук се наблюдавали корабите, които трябвало да плащат такси в кралската хазна.

В периода 1574-1585 година крал Фредерик Втори (Frederik II) изцяло реновирал замъка. Той заповядал да се промени видът на замъка и така той се превърнал в изящна ренесансова постройка с кули, колони и скулптури. Кралят бил повлиян от европейските принцове, за които разкошът бил на първо място.

През 1629 година замъкът бил изпепелен и оцелял само параклисът. Крал Кристиан Четвърти (Christian IV) построил наново замъка в бароков стил. През 1658 година замъкът бил превзет от шведите. Затова през 1690 година замъкът бил превърнат в крепост срещу атака от суша и вече не се използвал като кралска резиденция, а бил превърнат в казарма. След като армията го напуснала през 1923 година, блясъкът на замъка бил върнат. След това замъкът Кронборг започнал да се използва като туристическа атракция.

В замъка може да се види уникална колекция от гоблени на Фредерик Втори, който през 1580 година поръчал 40 гоблена с изображения на 113 датски крале. Сред тях са легендарни крале, за да бъде постигнато такова високо число, чиято цел била да е по-голямо от бройката на шведските крале, които били изобразени на специално поръчани от шведския крал гоблени. От колекцията на Фредерик Втори са оцелели само четиринадесет гоблена. Седем от тях се намират в замъка Кронборг и седем – в Националния музей в Копенхаген.

:
(3 )