Saturday, 23 September [ ]

Замъкът Бларни

3.0 6

Замъкът Бларни (Blarney castle) е разположен в красива природна местност непосредствено до едноименното ирландско градче. От тук вторият по големина град в страната – Корк, е само на 9 км в югоизточна посока по главен път N20.

В Бларни има четири основни туристически забележителности – самият замък, каменният монумент Бларни, т.нар. Скален затвор и красивата ботаническа градина. Тези атракции, които превръщат Бларни в едно от най-големите богатства на Ирландия, привличат ежегодно хиляди посетители в района на замъка Бларни, а в крайна сметка никой ирландец не може да се нарече с пълна сила така, ако не е посетил това средновековно укрепление и забележителностите около него.

Първоначалната постройка на мястото на замъка Бларни е построена тук някъде през 10 век и е представлявала просто дървено укрепление. Каменният замък е издигнат през 1210 г. Така, както Бларни изглежда днес, е оформен от известният ирландски лорд Дърмън Маккарти през 1446 г., който бил крал на Мюнстер по онова време. Замъкът остава потомствена крепост на семейството Маккарти до пристигането на насилствената инвазия на Оливър Кромуел през 1646 г. Петнадесет години по-късно с на английския трон се възкачва крал Чарлз II, който връща Бларни на клана Маккарти.

След битката при Бойн през 1690 г., всички ирландски началници губят правомощия си и собствениците на замъка отново са принудени да го напуснат. Замъкът Бларни е продаден на сър Джефри Джефрис, който бил управител на Корк през 1703 г. Днес крепостта е стопанисвана от местната служба по управление на имотите.

Световно известният Камък Бларни се намира високо в зъберите на замъка. До него може да стигнете като се изкачите по спираловидното стълбище до най-горната част на кулата на Бларни, откъдето се открива прекрасна глека към живописната природа наоколо. Смята се, че камъкът е част от популярният шотландски камък. Някока шотландските крале са се клели върху скалата, защото се вярвало, че той има магични способности. Днес съществува поверие, че ако целунете т.нар. камък на красноречието, никога няма да загубите дар слово.

След като разгледате замъка Бларни и целунете камъкът на красноречието не пропускайте да посетите праисторическите пещерни затвори и красивата ботаническа градина, която е разположена около по-нова постройка в земите на замъка. Прекрасните цветни лехи, обширните поляни, покрити с храсти и дървета се спускат плавно към езерото и са отлично място за разходка и отдих.

:
(6 )