Замъкът Поуис

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Поуис

Замъкът Поуис (Powis castle) е сред най-забележителните исторически паметници на британското кралство Уелс. Историята на Поуис започва през Средновековието като масивна военна крепост и продължава до ден днешен като блестящ дворец с неповторими терасовидни градини, който може да предложи на посетителите си своята вълнуваща история и уникална архитектура. Замъкът Поуис е разположен в средната част на Уелс, като се намира доста близо до град Уелшпуул (Welshpool).

Красивото имение Поуис се извисява на скалист хребет с ярко изразен наклон на югоизток, който днес е зает от световно признатите с красотата си градини на двореца. Поуис е един от най-големите и най-ценните замъци в Уелс и като такъв е включен в историческия фонд на кралството.

Първото, което прави впечатление при вида на двореца е неговата очарователна розовикава фасада, която се дължи на червеникавия едър пясъчник, от който е построен Поуис . Неговата архитектура е резултат от реконструкциите в различни стилове през много исторически епохи и затова няма единно мнение кой точно исторически стил в архитектурата преобладава в замъка Поуис .

Историята на Поуис започва през Средновековието, някъде през 13 век. Докато голяма част от уелските замъци като Конви (Conway), Карнарвън (Caernarvon) , Харлех (Harlech) и близкоразположеният Монгомъри (Montgomery) са военни крепости, издигнати от английския крал в знак на демонстрация на надмощие, то замъкът Поуис е построен като официален замък на уелските принцове.

През 16 век Поуис преминава в ръцете на фамилия първо във владение на семейство Хърбъртс (Herberts), а в последствие и на Клайв (Clives). Реконструкциите, които предприемат тези две семейства по Поуис го превръщат от студена средновековна крепост в блестящия и красив замък, който виждаме днес.

Днес в замъка Поуис посетителите имат възможност да разгледат един изключително интересна експозиция. Тя е изложена в музея на Клайв и се състои от широка гама индийски предмети - текстил, облекла, оръжия, бронз, сребърни накити, нефрит , слонова кост и официалната палатка на собственика на Поуис – Клаив, който събира предметите през 18 век. Индийският музей в Поуис открита през 1987 година. Особено атрактивно помещение във вътрешността на замъка Поуис е т.нар. Главна спалня, която е запазена в автентичен вид от 1660 година и се счита за единствената подобна в цяла Великобритания.

Красивата терасовидна градина на Поуис е една от малкото барокови градини, които днес могат да се видят на територията на Уелс в автентичната си аранжировка. Паркът към замъка е изграден през 18 век на основите на предходните градини на Поуис. Предполага се, че терасите са били изсечени от скалата тук в началото на 1770 година.

Проектът на тази природна красота е дело на французина Адриан Дювал от Руан (Adrian Duvall of Rouen) а цялата градина е направена по образец на италианското парково устройство през 16 век. Днес от оригиналната украса на парка е оцеляла една прекрасна част от някогашен фонтан, изобразяваща фигура на „Славата”. Днес тази чешма се намира в двора, който е резултат от усилената работа през 1911 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати