Хава Махал – Дворецът на ветровете

21.04.2010
Хава Махал – Дворецът на ветровете

Хава Махал (Hawa Mahal) или в буквален превод Дворецът на ветровете е една от основните забележителности на индийския град Джайпур (Jaipur), който е известен с интересното определение „розовият град на Индия”. Хава Махал е впечатляващ със своята архитектура, изградена от множество малки бастиони, стриктно подредени и аранжирани и изграждащи пищната но хармонична фасада на Дворецът на ветровете. Предполага се, че Хава Махал е предназначен за „женски дворец”.

Навярно е построена за улесняване на жените на кралското семейство - за да могат те да наблюдават от своите стаи ежедневието и шествията на града. Дворецът на ветровете е построен във време, когато владетелските жени са били изцяло скрити от очите на света, а техните майки се радвали на особена почит и закрила от околния свят.

Дворецът на ветровете е изцяло завършен през 1799 година, като е издигнат по заповед на махараджата Савай Пратап Савай (Maharaja Sawai Pratap Singh). Дизайнер на проекта на Хава Махал е Лал Чанг Уста (Lal Chand Usta), който проектирал двореца под формата на на короната на индуски бог Кришна (Krishna).

Днес Дворецът на ветровете се намира на главната пътна артерия, в сърцето на бизнес център на Джайпур. Той е неделима част от Градския дворцов комплекс, който се разпростира до т.нар Zenana отделение или мястото, където са разположени стаите на харема.

Wind palace Jaipur

Изграден изцяло то червени и розови пясъчникови скали, Дворецът на ветровете Хава Махал е най-впечатляващ, ако се види рано сутрин при изгрев слънце, когато лъчите подчертават специфичната красота на фасадата. Конструкцията на женския палат предстъвлява пететажна пирамидовидна форма, която достига в най-високата си част до 15 метра.

Последните три етажа от Хава Махал създават впечатлението за единна структура, докато първият и вторият етаж имат вътрешни дворове пред тях, по издължената част на структурата. Ако погледнете централно фасадата на Двореца на ветровете, тя може много да ви напомни набраздената външност на пчелна пита, с нейните отделни малки килийки.

След около 50 години период на запустялост, Хава махал е основно ремонтиран през 2005 година. Реставрацията на двореца е погълнала около 1 000 000 долара. Днес посетителите на Хава Махал или Дворецът на ветровете могат да влязат в него през т.нар. Императорска порта. След нея се стига до обширен вътрешен двор, където се намира и Археологическият музей на индийския град.

3.8
Общо гласували: 9
5 1
4 6
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ANNA GENOVA
ANNA GENOVA
09.06.2012 19:12
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
0