Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Дворецът Шверин

Дворецът Шверин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Шверин

Дворецът Шверин (Schweriner Castle) или известен още като Шверин е разположен в едноименния немски град, който е главно населено място на германската провинция Мекленбург-Предна Померания (Mecklenburg-Vorpommern). Този невероятен дворец, намиращ се в тази част на Северна Германия от векове се използвал за главно седалище на херцозите на Мекленбург, но днес е превърнат в седалище на държавния парламент.

Разположен красиво и живописно на малък остров насред езерото Шверин едноименният дворец е едно идеално място за почивка през уикенда. Замъкът Шверин определено има какво да предложи на своите посетители. Невероятната архитектура на Шверин му извоюва мястото на една от най-ценните туристически атракции в Германия.

Самият северногермански град успява да се спаси от бомбите през Втората световна война, в резултат на което днес може да предложи на посетителите си невероятно много ценни автентични архитектурни паметници.

Първите писмени сведения за замъка Шверин идват още от 10 век, когато един арабски пътешественик описва постройката на това място през 973 година. Основите на средновековния Шверин са положени през 11 век. По това време в него са живеели една малка славянска група от хора, чиято общност била известна под името Оботрите (Obotrite). Те били разгромени от известния като Хенри Лъва (Henry the Lion) (1129-1195 година).

Немският владетел е впечатлен от мястото и красивото разположение на укреплението и решава да издигне свое. През 1167 година Хенри дава част от имота си на своя васал Гунцелин фон Хаген (Gunzelin von Hagen), а другата част е върната на местния собственик – Прибислав (Pribislav), който е син на предходния владетел Никлот (Niklot). Той започва наследствена линия херцози, която продължава чак до 1918 година.

Schwerin

Един голям пожар в замъка през декември 1913 година нанася значителни щети на двореца. Революцията от 1918 година довежда до абдикация на Великия херцог, в резултат на което замъкът Шверин търпи само реконструкция на външните стени. Малко по-късно той е превърнат в музей, а през 1948 замъкът Шверин става седалище на националния парламент.

От 1952 година до 1981 Шверин е използван за колеж, където са се обучавали детски учители. След това отново е превърнат в музей и остава такъв до 1993 година, като през десетилетията на втората половина на 20 век някои от стаите са реставрирани и са били използвани за експозиции с предмети на изкуството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати