Pochivka.com»Статии и Новини»Манастири»Манастир Свети Михаил в Киев

Манастир Свети Михаил в Киев

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Golden domed Monastery Kiev

Една от най-големите исторически забележителности на украинската столица Киев е Манастирът Свети Михаил и неговите златни куполи, които се вижда от всички краища на града. Невероятно красивият златнокуполен манастир Свети Михаил (на украински: Михайлівський золотоверхий монастир) се намира в историческата и административна част на украинската столица, на запад от преминаващата река Днепър (Dnieper River). Той стои в североизточна посока от катедралата Света София като доминира над пазарната и търговска част на Киев.

Златокуполния манастир Св. Михаил носи със себе си близо десетвековна история, като от самото начало до днес има огромна разлика в конструкцията му. Малко се знае за средновековната история на манастира Свети Михаил. Около 1050 година принц Iziaslav Yaroslavych построява в района манастир и църква „Свети Димитър”.

Около 1108-13 година неговият син прибавя храм към обителта, посветен на архангел Свети Михаил. Около 1240 година този църковен комплекс престава да съществува, след като е разрушен. Писмените сведения потвърждават, че манастирът отново е на лице около 1496 година. Реставрирана и разширена през 16 век, обителта постепенно се превръща в един от най-известните и богати манастири в Украйна.

През следващите векове манастирът Свети Михаил е дом на около 240 монаси, а в края на 18 век, през 19-ти и 20 век той става държавна собственост. След 1800 година Свети Михаил служи като резиденция на епископа на Chernihiv , който също така бил викар на Киев. В обителтта се е помещавало училище по хорово пеене, като същевременно в нея са прекарвали голяма част от ежедневието си едни от най-известните композитори тогава в Украйна, които преподавали пеене.

Манастир Свети Михаил в Киев

Около 1930 година съветските власти налагат мнението, че средновековната сграда е претърпяла големи реконструкции и че малка част от оригиналния византийски стил на катедралата се е запазила. В резултат на това катедралата Свети Михаил е разрушена, като с това са разрушени голяма част от средновековните мозайки и ценни религиозни символи.

Около 45 кв. метра от безценните мозайки на Свети Михаил, които са успели да се запазят са разделени между Ермитажа, Държавния Руски музей (State Russian Museum) и Третяковската галерия (Tretyakov Gallery). Друга част от тях пък са сложени на втория етаж на катедралата Света София в Киев, като не са били достъпни за хората.

През Втората световна война нацистите разграбват безценните мозайки, след края на войната пък те попадат в американски ръце, а по-късно са върнати на Русия. През 1963 година малкото запазило се от взривеният с динамит манастир Свети Михаил е обявена за украински архитектурен паметник. През 1991 година Украйна възвръща своята независимост и народният глас възроптава срещу унищожаването на обителта.

Хората искат възобновяването на златнокуполния манастир Свети Михаил като символ на националното самосъзнание и през 1997- 1998 плановете по реставрацията са в ход. При разкопките са изровени около 240 ценни религиозни символи на храма. Официално манастирът Свети Михаил е открит на 30 май 1999 година, а стенописите не са завършени до 200 година. Архитектурният стил на манастира Свети Михаил се определя като византийски с барокови елементи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати