Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата Нидарос

Катедралата Нидарос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Катедралата Нидарос

Град Трондхайм е старата столица на Норвегия и е най-старият от всички големи и важни градове за страната. Самите норвежци считат Трондхайм за своята историческа, религиозна и технологична столица. Безспорната забележителност на града е катедралата Нидарос (Nidaros Cathedral), която е най-голямата катедрала на територията на Северна Европа. Катедралата Нидарос е единствената готическа постройка с такъв ранг в цялата страна и се смята за една от най-големите светини на норвежците.

В исторически аспект храмът Нидарос е един от най-важните за поклониците, които се стичат в него от всички краища на Северна Европа. В миналото, Нидарос е катедралата на норвежката епархията от нейното създаване през 1152 година до разпадането й през 1537 година. След Реформацията катедралата Нидарос е превърната в главен храм на лютеранската епископия на Трондехайм.

Смята се, че Крал Олаф Харалдсон е погребан в църквата от живеещите край река Нид (Nid), след като той е бил убит в битката при Stiklestad през 1030 година. Смята се, че днешният висок олтар на храма Нидарос е на мястото на тогавашната гробница. Точно една година и пет дни след смъртта на краля, той бил провъзгласен за светец, което кара поклоници от цяла северна Европа да се роят в катедралата.

Катедралата Нидарос

Първата каменна църква около гроба на Свети Олав се появява около 1070 година. Предполага се, че катедралта Нидарос е завършена в цялото си великолепие и грандиозност някъде около 1300 година. Скоро след това храмът Нидарос започва да се тачи като най-красивата религиозна постройка в цялата страна, което остана горе-долу непроменено и до днес. През вековете катедралата е претърпявала доста дълги периоди на упадък и регрес, но днес, след около 130 годшна реставрация и реконструкция Нидарос блести в цялата си красота и средновековно величие.

В интериора на катедралата Нидарос могат да се видят невероятно много произведения на изкуството. Храмът е богато украсен с множество каменни статуи, както и с богата мебелировка. Известно е, че катедралата е имала много ценни предмети по време на Средновековието, но всичко е изгубено до днес.

Единственото, което се е запазило от този период е една сребърна ритуална чаша, която датира от около 1520-1530 година, както и един голям ковчег, направен през 1304 година, който днес се използва за съхраняване на някои от църковните одежди на катедралата.

Катедралата Нидарос има вековни традиции в църковното пеене. Особено впечатление отвъд перфектната романо-готическа архитектура на храма прави големият орган. Той е произведен през 1930 година от фирмата Щайнмайер (Steinmeyer). Пуснат е в експлоатация по случай 900-ната годишнина от битката при Stiklestad.

Първоначално органът стои в северната част на катедралата Нидарос, но след реставрацията му е преместен в западната зона. Старият бароков орган на катедралата Нидарос е изграден от Йохан Йоахим Вагнер (Johann Joachim Wagner) около 1738-1740 година, като е внимателно възстановен от Jürgen Ahrend между 1993-1994 година. Този орган има 30 тръби, докато органът на Щайнмайер има цели 125.

Днес катедралата в Трондхайм се използва главно като енорийска църква, която се намира в централната част на града. Богослужебните литургии се извършват няколко пъти в седмицата. Същевременно Нидарос е една от главните туристически атракции на норвежкия град, като годишно през храма минават около 400 000 посетители от всички краища на света. Редовни в Нидарос се провеждат и различни музикални събития.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати