Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Кайетур

Водопадът Кайетур

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Кайетур

Водопадът Кайетур (Kaieteur Falls) е една завладяваща природна картина на територията на африканската страна Гвиана. Кайетур е и една от основните природни забележителности в иначе нетрадиционната дестинация за туристите Гвиана. Водопадът Кайетур е разположен в рамките на едноименния национален парк, като се намира в централната част на Гвианската дъждовна вода. До водопада може да се стигне лесно, като има чести полети между летище Огле (Ogle Airport) и интернационалното летище Cheddi Jagan, което се намира в Джорджтаун, и самолетната отсечка на Кайетур.

Водопадът Кайетур е разположен на река Потаро (Potaro) в западната част на Гвиана. Съвсем близо до мощния воден поток на Кайетур е и границата с Венецуела. Самият Кайетур се счита за един от най-големите водопади в света със своята величествена височина от 226 метра. За да придобиете представа за огромния размер, 226 метра означава, че Кайетур е около 5 пъти по-висок от Ниагарския водопад в Северна Америка и 2 пъти по-висок от могъщия водопад Виктория в Африка.

Кайетур е един от малкото водопади на земята, които впечатляват както с височина, така и със сила на водния пад. Той представлява внушителна водна стена, която може да се мери само с индийския водопад Джог. Огромен е шумът, който съпровожда падащите водни маси. Водопадът Кайетур по своята същност е каскаден. Водният поток до първата каскада е 226 метра, а цялостната му височина е измерена на 251 метра. Средният воден поток на Кайетур е 663 кубически метра за секунда, което е около 3 пъти повече от водната сила на първенеца по мощ в Европа - исландския Детифос.

През определени периоди на годината всяка секунда Кайетур излива повече от 1263 кубически метра, което е близо 2 пъти повече от силата на падащите води на Ниагара. По време на дъждовният сезон обаче количеството е доста по-голямо. Тогава Кайетур се нарежда сред най-пълноводните водопади в света, заедно с Виктория, който е разположен между Замбия и Зимбабве, Бойома в ДР Конго и Джог в Индия.

Кайетур е един от най-големите в света, той дълго време е непозната територия за европейците. И днес Кайетур е слабо популярен на Стария континент като туристическа дестинация. Навярно шричината за това се крие в неговата недостъпност. Районът на дъждовните екваториални джунгли в гаянската част на Гвианската планинска земя е слабо изследван. Първият бял човек, който достига до величествения водопад Кайетур, е английският геолог Чарлз Браун. Това се случва на 24 април 1870 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати