Водопада Хавасу

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопада Хавасу

Водопада Хавасу /Havasu Falls/ е едно от красивите природни кътчета, които може да видите в Гранд Каньон. Той е разположен само на километър и половина от индианското селище Супай (Supai), заради което често името му се среща и като Хавасупай. Този водопад и природният феномен Мууни са сред любимите на местните жители, които имат претенцията да населяват територията на каньона от 800 години насам.

Племето се кава Хавасу Байа, а името име в буквален превод означава „хората от синьо-зелените води”. Напълно адекватно наименование, защото многото водни красоти, които могат да се видят в рамките на парка са уникални със своя синьо зелен цвят.

Водопада Хавасу

През 2008 година едно голямо и значително наводнение в каньона довежда до коренна промяна на вида на водопадите, които тук са 5 големи и още няколко по-малки. Водопадът Хавасу (Havasu Falls) също търпи промени. Неговите буйно падащи води могат да се чуят още по туристическата пътека, която води към него.

Независимо от това, Хавасу си остава един от най-красивите, живописни водопади в света. Той е и един от най-сниманите, зашото двойният воден поток, който пада в изомрудената вода на коритото на басейна едва ли има точен еквивалент по земята. След природното бетствие през 2008 година, сега водопадът Хавасу се стича само по десния си канал.

До водопада Хавасу се стига по една странична пътека, която криви от главния туристически маршрут. По малката пътечка се стига надолу към рекичката, над която е изграден дървен мост. За целия район са отличителни и характерни травертиновите скални формации, които придават допълнителна красота на района на Хавасу.

Тези варовикови скали са се образували в резултат на големите количества калциев карбонат във водата, а светлият цвят на скалите допълнително засилва синьо зеления цвят на водните маси. В действителност уникално красива гледка.

Когато стигнете до водния басейн на Хавасу ще усетите водните капки да ви застигат. Водопадът Хавасу е може би най-известният и най-посещаваните от всички водопади тук в каньона. Хавасу се изтича в басейна от един основен отвор в най-високата си точка, която достига до 37 метра височина.

Вертикалните скали тук са силно податливи на природни влияния заради своя състав, в резултат на което водопадът Хавасу променя външния си облик непрекъснато и то в съвсем кратки срокове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати