Водопадът Тюус

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Водопадът Тюус

В канадската област Онтарио, покрай пристанищния град Хамилтън (Hamilton) има няколко невероятни чудеса на природата, които годишно привличат хиляди туристи от цял свят. Наредени на неголямо разстояние един от друг тук могат да се видят невероятно красивите водопади Devils Punchbowl, Албион (Albion Falls), Фелкер (Felker Falls), Уебстър (Webster Falls) и рекордьорът по височина – водопадът Тюус (Tews Falls). Този атрактивен водопад е разположен в дефилето на река Спенсър, като попада в защитената зона Грийнсвил.

Водопадът Тюус достига височина от 41 метра, което автоматично го прави най-високият водоскок в Хамилтън. Известен е още и с имената Хопкинс и Тунис, но Тюус си остава най-разпространеното му наименование. Водопадът Тюс се намира на съвсем кратко разстояние от мащабния Уебстър.

През 2003 година атрактивните падащи води на Тюус печелят приза за най-добре поддържан водопад. Причината за отличието е, че през 2002 година водопадът представлява само една тънка струйка, която дори не си струва да се снима, но през 2003 година той се превръща в едно своеобразно чудо на природата.

От величествения Уебстър водопадът Тюус може да бъде достигнат след една приятна 30-минутна разходка по маршрута Брус (Bruce Trail), който е главната туристическа пътека в тази защитена природна местност. Ако не желаете да се разхождате, може да се озовете до водоскока само след 5 минути шофиране надолу по неравните пътища на паркинг зоната на Грийнсвил.

Водопадът Тюус захранва своята красива водна струя от малката река Logie's Creek. Водите му се спускат с най-голяма сила през пролетта, когато е пълноводието му. През летните месеци водопадът Тюус има тенденция да пресъхва. За да достигнете до водоскока ще ви се наложи да нагазите за кратко в малка рекичка, която се влива по-нататък в река Спенсър. Нужно е да внимавате, защото понякога теченията са силни, а скалите - хлъзгави. От източната страна на рекичката е основата на водопада Тюус.

Има и долен водопад Тюус, който може да се види малко по-югоизточно от главната природна атракция тук. Той достига височина от 12 метра, а ширината му е около 22 метра. В района на водопада Тюус има подходящи места за пикник, скално катерене, както и всевъзможни варианти за отдих сред природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати