Къща-музей Хаджи Димитър

07.10.2011
Къща музей Хаджи Димитър в Сливен

Къща-музей Хаджи Димитър е част от Регионален исторически музей в град Сливен. Родният дом на войводата Хаджи Димитър се намира в историческия квартал „Клуцохор”, на малката уличка „Асеновска” 2 в този възрожденски български град.

Комплексът Къща-музей Хаджи Димитър се състои от две сгради – родната къща на войводата и ханът, които са разположени в два съседни двора, свързани помежду си с малка вратичка. Тази историческа забележителност е включена в списъка със 100 - те национални туристически обекта под № 54.

Къщата на Хаджи Димитър в Сливен е построена в края на 18 век. Самият войвода се ражда в нея на 10 май 1840 година. През първата половина на 19 век до самия дом на Хаджи Димитър е построен ханът на бащата на войводата. В началото на 20 век къщата и ханът стават собственост на градската община.

Музеят на Хаджи Димитър в Сливен

До Освобождението комплексът е бил изцяло запазен, но през 1930 година ханът, чардакът на къщата и оградата са били разрушени поради факта, че всички сгради са в извънредно лошо състояние. В началото на 30-те години ханът е съборен, а родната къща на Хаджи Димитър - укрепена. През 1935 година в Сливен е открит паметник на българския войвода и във връзка с това в една от стаите на родната му къща е подредена малка битова изложба.

Именно това е първата музейна сбирка, с която Къща-музей Хаджи Димитър отваря врати за посетители. През 1955 година тук вече има голяма историческа експозиция, която официално е открита на 3 март. От 1969 година започва възстановяването на хана, а на 6 май 1975 година комплексът Къща-музей Хаджи Димитър е открит.

Сливен - Къща музей на Хаджи Димитър

Тази историческа забележителност в Сливен е възстановена в изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър. Изключително интересни и автентични са гостната, мутвакът и типичната сливенска винарска изба.

Освени ханът на бащата на войводата - Никола Асенов, към къщата- музей спадат и прилежащите стопански постройки, където може да се види автентично пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийница.

Музей в Сливен

По своята същност родният дом на Хаджи Димитър е малка, едноката, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на Ранното възраждане. На втория етаж може да се види обширна експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тук са изложени интригуващи исторически експонати и образци на огнестрелно и хладно оръжие, снимки и документи, свързани с четата от 1868 година.

В къща-музей Хаджи Димитър могат да се разгледат още копие на знамето на четата на Стефан Караджа, а също и възстановената четническа униформа. В експозицията влизат различни карти, факсимилета, схеми, книги, като основно място е отделено на материалите, свързани с героичните действия на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

3.3
Общо гласували: 4
5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати