Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Къща-музей Хаджи Димитър

Къща-музей Хаджи Димитър

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Къща музей Хаджи Димитър в Сливен

Къща-музей Хаджи Димитър е част от Регионален исторически музей в град Сливен. Родният дом на войводата Хаджи Димитър се намира в историческия квартал „Клуцохор”, на малката уличка „Асеновска” 2 в този възрожденски български град.

Комплексът Къща-музей Хаджи Димитър се състои от две сгради – родната къща на войводата и ханът, които са разположени в два съседни двора, свързани помежду си с малка вратичка. Тази историческа забележителност е включена в списъка със 100 - те национални туристически обекта под № 54.

Къщата на Хаджи Димитър в Сливен е построена в края на 18 век. Самият войвода се ражда в нея на 10 май 1840 година. През първата половина на 19 век до самия дом на Хаджи Димитър е построен ханът на бащата на войводата. В началото на 20 век къщата и ханът стават собственост на градската община.

Музеят на Хаджи Димитър в Сливен

До Освобождението комплексът е бил изцяло запазен, но през 1930 година ханът, чардакът на къщата и оградата са били разрушени поради факта, че всички сгради са в извънредно лошо състояние. В началото на 30-те години ханът е съборен, а родната къща на Хаджи Димитър - укрепена. През 1935 година в Сливен е открит паметник на българския войвода и във връзка с това в една от стаите на родната му къща е подредена малка битова изложба.

Именно това е първата музейна сбирка, с която Къща-музей Хаджи Димитър отваря врати за посетители. През 1955 година тук вече има голяма историческа експозиция, която официално е открита на 3 март. От 1969 година започва възстановяването на хана, а на 6 май 1975 година комплексът Къща-музей Хаджи Димитър е открит.

Сливен - Къща музей на Хаджи Димитър

Тази историческа забележителност в Сливен е възстановена в изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър. Изключително интересни и автентични са гостната, мутвакът и типичната сливенска винарска изба.

Освени ханът на бащата на войводата - Никола Асенов, към къщата- музей спадат и прилежащите стопански постройки, където може да се види автентично пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийница.

Музей в Сливен

По своята същност родният дом на Хаджи Димитър е малка, едноката, несиметрична къща с дървен чардак, с характерните конструктивни архитектурни белези на Ранното възраждане. На втория етаж може да се види обширна експозиция за войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тук са изложени интригуващи исторически експонати и образци на огнестрелно и хладно оръжие, снимки и документи, свързани с четата от 1868 година.

В къща-музей Хаджи Димитър могат да се разгледат още копие на знамето на четата на Стефан Караджа, а също и възстановената четническа униформа. В експозицията влизат различни карти, факсимилета, схеми, книги, като основно място е отделено на материалите, свързани с героичните действия на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати