Замъкът Сортела

17.01.2011

Замъкът Сортела (Sortelha Castle) е една автентична средновековна крепост, която днес е потънала в руини, но въпреки това има много какво да покаже на своите посетители относно архитектурата на отминалите векове и интересната история, която е обвързана с района. Замъкът Сортела се намира само на 14 километра от португалското селище Сабугал.

Крепостта стои застинала на върха на един скалист хълм, а крепостните й стени обграждат релефа на това възвишение. Всъщност някога градът се е намирал изцяло отвъд крепостните стени на Сортела.

Замъкът Сортела

Крепостта е била издигната тук основно с дефанзивна цел – по онова време тя е играела изключително важна отбранителна роля. Сортела е построен през 1228 година от крал Санчо II.

Той избрал мястото много внимателно, в резултат на което крепостта Сортела започнала да се строи на високото 760 метра плато. По-късно средновековната защитна структура била подсилена и реновирана от крал Денис и от Крал Фернандо.

Дълго време замъкът Сортела изпълнявал важна дефанзивна функция и бил поддържан, защото блестящото му разположение позволявало перфектна гледка към целия район, което само по себе си е една крачка пред действията на потенциалния враг.

Sortelha

До ден днешен средновековната гранитна архитектура на Сортела запазва напълно автентичния си облик. Някои хора обаче се шегуват, че на времето замъкът е бил издигнат, за да пази хората, а днес хората трябва да се пазят от потъналата в руини крепост.

Разхождайки се през красивите тесни и калдаръмени улички на крепостта Сортела ще се натъкнете на прекрасна каменна църква. На вратата и е написана 1573 година, което вероятно е и датата на нейното построяване в комплекса на Сортела. Храмът е издигнат във ренесансов стил и е посветен на Nossa Senhora das Neves или на Богородица Небесна. В повечето случаи църквата е затворена за посетители.

Входът на крепостта Сортела е малък и представлява готически портал, над който е разположен т.нар. балкон на Пилат. Той има отвори, през които навремето са се хвърляли горящо олио и други защитни материали по време на битка. Не пропускайте да се разходите по крепостните стени и максимално да се насладите на този отличен пример за ранен португалски замък, който представлява Сортела.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати