Замъкът Щернберг

17.11.2010

Замъкът Щернберг (Sternberg Castle) е удивителен бароков дворец в Република Чехия. Всъщност Щернберг е един от заобикалящите двореца Прага (Prague Castle) замъци. Той е прекрасен пример за най-високото и изискано стъпало в бароковата архитектура, а блестящата му вътрешна украса е нещо, което не може да се забрави никога.

Днес замъкът Щернберг се използва от Националната галерия в Прага, като тук може да се видят едни от най-добрите творби на световноизвестни европейски майстори. До замъка Щернберг може да се стигне лесно от Дворцовия площад в Прага.

Замъкът Щернберг

Експозициите в замъка Щернберг отварят врати за обществеността след реконструкцията през 2002 и 2003 година. В триетажният дворец и неговите красиви зали и коридори могат да се видят произведения на изкуството от класическата епоха до края на бароковата епоха, като най-много картини има от 14 и 18 век.

Самият дворец е строен в периода между между 1697 и 1707 година за граф Венчеслас Адалберт (Wenceslas Adalbert). Като част от Националната галерия в Прага замъкът Щернберк отваря врати още през 1949 година.

От 7-8 години насам Щернберг е същинска наслада за всеки, който обича изкуството. Първата част от изложбата включва произведения на изкуството от Древна Гърция и Рим. На първия етаж на двореца могат да се видят популярни творби от периода между 14 и 16 век, които са от колекцията на ерцхерцог Франц Фердинанд д'Есте (Franz Ferdinand d´Este).

Тук са изложени картини на големи тоскански майстори като Lorenzo Monaco, произведения на Венецианската художествена школа, шедьоври на флорентинските творци A. Bronzino, A. Allori.

На втория етаж на двореца са изложени творбите на италиански, испански, френски и холандски майстори от 16 до 18-ти век. Тук всеки, който посети замъка Щернберг може да открие забележителни платна на велики творци като Tintoretto, Рибера (Ribera), Тиеполо (Tiepolo), Ел Греко, Гоя), Рубенс и Ван Дайк.

Колекциитена фламандските и холандските майстори са представени от творби на Рембранд, Халс (Hals), Тиерборх (Terborch) и Ван Гоен (van Goyen). Всички те се отличават с изключително високо качество. На този етаж на Щернберг може да се разгледа и оригинално направен от 19 век кабинет, който напомня за колекционера Josef Hoser, на когото Националната галерия в Прага дължи значителна част от картините.

На приземния етаж на замъка Щернберг може да се види изложбата на немска и австрийски автори, като повечето платна датират между 16-ти и18-ти век. Сред красивите платна ще видите едни от най-известните творби на европейска живопис, като например „Празникът на Светата Броеница” (The Feast of the Rosary) от Albrecht Dürer.

Картината е завършена във Венеция през 1506 година, а по-късно е закупена и транспортирана в Прага от император Рудолф II.

Освен красивите произведения на художественото изкуство навсякъде из залите на замъка Щернберг могат да се видят невероятни стенописи, различни колекции от статуетки и малки скулптури от различни периоди.

3
Общо гласували: 4
5 1
4 0
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати