Замъкът Янув

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Januv Hrad Castle

Замъкът Янув (Januv Hrad Castle) е романтичен дворец, който се извисява в мистериозната атмосфера на невероятно красивия парк Леднице в Република Чехия. Леднице се намира в Южноморавската област на Чехия, където могат да се посетят още самия замък Леднице, който влиза в състава на културно-природния комплекс Леднице-Валтице (Lednice-Valtice). От 1996 година той е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Янув е известен още и с името Янохрад. Романтичната му архитектура, която днес напомня потънал в руини замък в английски стил е издигната тук през 19 век. Янув се е използвал предимно за ловна резиденция и едва ли ще ви е трудно да усетите атмосферата на шумните тържества, които са се вдигали тук след почти всеки успешен лов на тукашните аристократи.

Янув е издигнат сред тази удивително красива южна местност на Чехия в началото на 19 век, като основите са положени през 1807 година, а целият дворец е бил готов три години по-късно – през 1810 година. Автор на проекта е архитектът Joseph Hardmuth. Той също така е построил и т.нар. Минаре.

Замъкът Янув е разположен само на 4 километра от внушителният дворец Леднице. Ако по някаква причина не желаете да се разходите пеша до него, преминавайки през красивия парк, имате възможност да слезете точно пред Янув с файтон, теглен от коне. Друг вариант е да си наемете лодка.

Замъкът Янув е издигнат точно по времето, когато вълната в архитектурата на замъци, напомнящи романтични руини, е била в своя апогей. Той е построен като ловна резиденция на семейство Лихтенщайн. По време на ловния сезон красиво декорираните зали на Янув са се огласявали от пищни и чумни тържества и банкети.

Замъкът Янув

Приятната романтична атмосфера във вътрешността на замъка Янув е причина в наши дни той да е предпочитано място от много младоженци, които избират да отпразнуват своята сватбена церемония в красивите зали на двореца.

Романтичният Янув е построен на място с много подпочвени води. Именно това е причината той да не представлява огромен, красив и пищен дворец. Обикновеният архитектурен план на Янув се изчерпва с една доминираща кула плюс още три по-малки, заключени между четириъгълни укрепени стени, които всъщност представляват балните зали. Янув е едноетажна конструкция с вътрешен двор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати