Вискирхе Бавария

16.10.2012
Вискирхе Бавария

Разположена на една красива алпийска ливада, невероятно красивата църква Вискирхе (Wieskirche Bawaria) се счита за най-добрия образец на архитектурата в стил рококо в Германия. Впечатляващата фасада на Вискирхе може да се види по пътя между прословутите замъци Нойшванщайн и Линдерхоф.

Този снежно бял храм е построен навремето за самите жители на малкото градче Щайнгаден (Steingaden). На външен вид поклоническата църква Вискирхе се отличава с изчистени и семпли линии, но интериорът и е просто великолепен.

Известна от векове насам като място за поклонение Вискирхе се намира в подножието на Алпите в самото градче Щайнгаден в баварската област Вайлхайм-Шонгау (Weilheim-Schongau). През 17 век едно чудо прави храмът популярен в цяла Европа и от различни части на континента започват да прииждат тук на поклонение.

Годината била 1738, когато от емблематичната за Вискирхе дървена фигура „Бичувания Спасител”, започнали да капят сълзи.

Вискирхе е издигната през 1740 година от архитекта Доминикус Цимерман (Dominikus Zimmermann). Този майстор прекарва последните 11 години от живота си в околността на издигнатата от него църква.

Вискирхе Бавария

Скоро след като чудото на плачещия Спасител се разчува, конструкцията на Вискирхе се оказва твърде малка и неспособна да побере всички поклонници, дошли да видят дървената скулптура на Исус Христос. Тя е отделена в един малък параклис, но въпреки това абатството на Щайнгаден решава най-накрая да издигне нова постройка.

Основите й са положени през 1745 година, а строителните дейности приключват след 9 години - през 1754. Новата постройка представлява един завършен шедьовър на бароковия стил – богато украсена и щедро орнаментирана с декоративни мазилки и форми, които са специалитет на популярната тогава майсторска школа Весобрунер (Wessobrunner School).

Украсата, която те създават във Вискирхе е перфектна комбинация между стенописи и различни религиозни скулптури, чиято хармония има единствената цел да подчертае красотата на Божественото.

В началото на 19 век, по време на секуларизацията на Бавария започва да се носи слух, че баварските власти планират напълно да разрушат църквата Вискирхе. Последвалите протести на селските фермери успяват да спасят храма от тази зла участ.

Между 1985 и 1991 година прелестната Вискирхе е щателно реставрирана, а през 1983 година тя е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо и културно наследство.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати