Фатехпур Сикри

22.12.2010

Фатехпур Сикри (Fatehpur Sikri) е старинен архитектурен комплекс, който свидетелства за културата на индийската цивилизация през 16 век. Фатехпур Сикри е уникален пример за архитектурни ансамбли от най-високо качество на строителството в Индия. Комплексът е разположен само на около 40 км западно от Агра и неговият най-голям символ - Тадж Махал.

Фатехпур Сикри е изграден между 1571 и 1585 година от великия император Акбар. В буквален превод Fatehpur Sikri означава Град на победата. Той е бил столица на империята само за около 10 години, но построеното през 16 век остава и до днес като един от културните паметници на Индия, който от 1986 година е включен в Списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Комплексът е красиво съчетание на индийски храмове, паметници, построени в унифициран архитектурен стил. В Фатехпур Сикри се намира и една от най-големите джамии в Индия - Jama Masjid.

Фатехпур Сикри е столицата на великия моголския император Акбар, който бил изключително харизматична личност. Притежавал мъдрост, измъчване и магнетизъм, като се славел с безспорни военни и административни умения. Вместо да налага модернизирано чуждестранно управление той сключил съюз с владетелите на Раджпут, като се оженил за една от дъщерите на махарджата в Амбер.

Фатехпур Сикри

Така Акбар започнал голямата си мечта за обединяването на всички общности в Индия, в която всички религии да живеят заедно. Въпреки, че имал много жени владетелят нямал наследник. Това го накарало да посети светеца Шейх Салим Чистий (Shaikh Salim Chisti), който живеел в селището Сикри.

Светецът предсказал на императора, че ще се сдобие с трима сина. Не след дълго една от съпругите му забременяла и родила мъжки наследник, който в чест на пророка бил наречен Салим. По-късно той останал в историята като император Джахангир. В знак на признание Акбар решил да изгради в Сикри своя столица, като прибавил към името й и Фатехпур, което означава победа.

Фатехпур Сикри е строен от най-добрите архитекти на Индия и Персия в продължение на 14 години. По време на управлението на Акбар Северна Индия достигнала незапомнен разцвет. Самият владетел бил неграмотен, но около себе си той бил събрал най-мъдрите и умни хора на страната, девет от които назначил за свои министри. Всички те били видни и уважавани финансисти, поети, музиканти, артисти, администратори и астролози от всички възможни религии и от различен произход.

Fatehpur Sikri

Макар и да не можел да чете, нито да пише, императорът наредил построяването на специална библиотека, която съхранявала над 50 000 ръкописа. Акбар обичал много да му четат от тях. Самият той бил мюсюлманин, но живо се интересувал от всички останали по това време религии в Индия.

В залата за частни ауденции (Diwan-i-Khas), владетелят на Фатехпур Сикри организирал най-редовно дебати между всички тези представители на различни култури и религии. Главното желание на Акбар било да ги обедини и в опитите си той създал нова религиозна философия, която се крепяла едновременно на исляма, на хиндуизма, джайнизма и християнството.

За жалост, както религията на владетеля, така и целият Фатехпур Сикри имали кратка история. Само след 50 години селището било изоставено и тотално обезлюдено поради липсата на вода.

Макар и построен преди 400 години, Фатехпур Сикри е изключително добре запазен. Разделен е на две части – дворцова и поклонническа. Поклоническата част представлява огромен двор, в който могат да се посетят гробниците на светеца Салим Чистий, както и една от най-големите джамии в Индия. И до ден днешен този храм е едно от свещените места за мюсюлманското общество в страната.

Гробницата на Салим Чистий е красива и майсторски измайсторена постройка от бял мрамор. Точно под основната зала в нея се пазят мощите на светеца. Тленните му останки и до днес се смятат за чудодейни, като много бездетни жени и двойки идват тук за да се помолят за дете. Хората завързват памучни конци по параваните около светилището, надявайки се на чудото, което направило някога Акбар щастлив и го дарило с наследник.

Най-впечатляващата постройка във Фатехпур Сикри навярно си остава огромната и величествена постройка, наречена Врата на победата. Считана за една от най-високите порти в света. Освен невероятната гледка, която се разкрива от тази част на старинния град, тук може и да се прочете един надпис още от времето на Акбар: „Светът е само един мост – премини по него не строй къщи отгоре му. Светът е само един час прекаран в молитви, останалото е невидимо.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати