Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Джамията Ал-Салех в Санаа

Джамията Ал-Салех в Санаа

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Джамията Ал-Салех в Санаа

Грандиозна, внушителна, красива и невероятно впечатляваща са първите определения, които изникват в главата на всеки чужденец, който застане пред фасадата на ослепителната джамия Ал-Салех (AL-Saleh Mosque) в столицата на Йемен – Сана. Мюсюлманският храм е отворен едва през 2008 година, като е разположен в самото сърце в центъра на града.

Със своите шест високи кули и блестящи кубета панорамата от височината на Стария град на Сана към Ал-Салех през нощта е нещо, което би се запечатало в съзнанието ви за дълго. Джамията няма равна не само в йеменската столица, но навярно и в цялата страна. Огромна по размер Ал-Салех е в състояние да побере около 44 000 поклоници, а лъскавата й фасада е в рязък контраст с бедняшките квартали и улици на Сана.

Ал-Салех е грандиозен проект, инвестицията по който възлиза на около 60 милиона щатски долара. Всяко от минаретата на храма в повече от 100 метра високо, а само главната зала е с размери около 13 500 кв. метра

Джамията е отворена за поклонение през септември, 2008 година, по време на религиозния празник Рамадан, когато в Сана е пълно с вярващи от всички краища на страната. Ал-Салех е известна като президентската джамия, защото е построена изцяло на разноски на президента на Йемен.

Ал-Салех впечатлява със своите шест 100-метрови минарета и общо пет кубета. Четирите по-малки купола достигат височина от 20.35 метра, а в диаметър са към 15.6 метра. Централният купол на джамията е висок 39.6 метра и е с диаметър 27.4 метра. Цялата конструкция на Ал-Салех е изградена по най-високите стандарти за безопасност.

Джамията Ал-Салех в Санаа

Основната мисия на Ал-Салех е да бъде символ на Сана и като цяло на ислямското наследство, който да се запази за много дълъг период в бъдещето. Храмът трябва да устои на изпитанията на времето и затова строителни материали са били подбрани по критерии на най-високо качество, дълготрайност и устойчивост на екстремни климатични условия.

Носещата конструкция на сградата е от стомана и бетон, като абсолютно всички строителни материали са добити в страна, по изрична заповед на йеменския президент. В архитектурно отношение джамията Ал-Салех подражава на образци, устояли на времето като храмовете Temple of Bilqis и Marib Dam. Водещ е утвърденият от векове архитектурен стил Himyarite.

Джамията Ал-Салех е предназначена за основен културен център на столицата, като същевременно с това е ресурс за научни изследвания в областта на социалните и религиозни науки. Главната зала на Ал-Салех може да побере до 13 000 души. От купола виси удивителен кристален бохемски полилей, навсякъде има удивителни дървени декорации, а килимът на пода е изтъкан в Турция от новозаландска вълна. На второто ниво на джамията е разположена голямата зала предназначена само за жени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати