Амбър Форт

16.01.2011

Пътувайки из индийския щат Раджастан (Rajasthan state) човек минава през едни от най-важните исторически селища в Индия. Тук на една ръка разстояние един от друг са градовете Джайпур и Агра. Известен като най-розовия град, Джайпур е запазил великолепни паметници като Шииш Махал, Хава Махал – дворецът на ветровете, удивителния воден дворец Джал Махал (Jal Mahal Palace).

Продължим ли до старинната Агра, задължителна спирка са мъртвият град Фатехпур Сикри (Fatehpur Sikri), безпрецедентния шедьовър на индийската архитектура Тадж Махал, както и едноименната крепост Агра (Agra Fort), паметник на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Крепостта-дворец Амбър Форт (Amber Fort) е безценно бижу в Джайпур, което задължително трябва да се посети. Изключително впечатляваща Агра Форт се счита за една от най-красивите крепости в Индия. Още преди да приближите двореца се виждат типичните за повечето дворци в Раджастан, високите и здрави стени на крепостта, обсипани с бастиони и балкони. Амбър Форт се намира на около 11-13 км от Джайпур, по магистралата Delhi-Jaipur Highway. Дворецът е разположен в селището Амбър, което е столица на клана Kachhwaha, докато тя не се премества в Джайпур през 1727 година.

Амбър Форт

Огромните крепостни стени на Амбър Форт докосват езерото Маота (Maota), което е още един притегателен щрих за многото туристи. Ако не сте с организирана туристическа група, до Амбър Форт може да се стигне лесно с автобус от града или с такси. Архитектурата на двореца, изцяло издигнат от бял мрамор и червен пясъчник, е просто уникална.

Основите на удивителния Амбър Форт са положени през 1592 по нареждане на Raja Man Singh I. В сегашният си вид обаче замъкът е завършен по време на управлението на Raja Jai Singh I, като дворецът е строен на няколко етапа между 1600 и 1727година.

Макар и с леко груба фасада на външен вид, Амбър Форт впечатлява многобройните си посетители с изключително хармонична и спокойна интериорна украса. Цялата крепост е забележителна с иникалното си съчетание между два архитектурни стила, които съжителстват отлично и в интериорната украса.

Хиндуисткият и мюсюлманският маниер се усеща навсякъде в замъка. По стените могат да се видят интригуващи и красиво изрисувани картини на ловни сцени. Сложните дърворезби по стените и таваните са още един от акцентите на Амбър Форт.

Цялата крепост се състои от основно четири отделни сгради, обградени с масивни, здрави и дълги стени. Храмът Кали (Kali Temple), известен още като Shila Devi Temple е популярен със сребърната си украса и внушителните си статуи на лъвове, изцяло от сребро.

Diwan-I-Aam е залата за обществени аудиенции, Ganesh Pol отвежда посетителите до кралските покои. Особено интересна е Залата на победата (Jai Mandir) с нейните масивни панели и огледална украса.

Повечето туристи имат възможността да посетят Амбър Форт на слон, който ще ги закара до входа на крепостта. Във вътрешността й има още безброй интересни зали, а и самият вътрешен двор е впечатляващ. Тук са се снимали и няколко филмови продукции.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати