Замъкът Беков

18.01.2011

Замъкът Беков (Becov Castle) е красиво и отлично съхранено средновековно имение на територията на Словакия. Беков е издигнат преди близо 800 години като малък охранителен замък за защита на търговските маршрути и имал задачата да се осигури подслон за селяни в случай на военно нападение. Днес Беков е един от най-известните замъци макар и от него да са останали само руини.

Беков доминира от своя висок хълм над едноименната община, която се намира недалече от град Тренчин. Местоположението му е в северозападната част на Чешката република в близост до град Карлови Вари и Хорни Славков (Horní Slavkov). Замъкът е неделима част от историческото наследство на град Bečov NAD Teplou, който стои на територията на природно богатия резерват Славковска гора (Slavkovský les). От тук Прага отстои на 130 км.

Замъкът Беков

Замъкът Беков днес се ползва с най-висок статут на държавна защита, като е организирана мащабна и систематизирана кампания за съхранение на двореца. От 1995 година замъкът Беков е обявен за паметник на културно-историческото наследство на Република Чехия. Огромното признание за Беков идва от факта, че той е ценен комплекс от няколко исторически сгради, които въплъщават няколко архитектурни стила.

Оригиналният замък Беков е построен през 13 и доизграден през 14 век. През 15-тото столетие той е във владение на семейството на Hrabišiců Osek, а малко по-късно и на благородническата фамилия Рабстайн (Pluhs of Rabštejn). През 1624 година дворецът е собственост на Куестенберкове (Questenberkové). Под тяхно собственост е добавен и Долния бароков замък през 18 век. Последната фамилия, която владее Беков след 1813 година е Спонтин (Spontin).

След Втората Световна война този род, който бил актвен прддръжник на нацистите, напуснал замъка Беков завинаги. В продължение на 40 години мощехранилницата останала скрита под пода на параклиса на замъка. Тя е открита през 1985 година, заобиколена от бутилки с вино и коняк.

В момента само около 1/3 от комплекса на замъка Беков е достъпна за обществени посещения. В нея влиза т.нар. Долен дворец, издигнат в прекрасен бароков стил. През него се организират 2 туристически обиколки. Първата отвежда гостите през класически интериор на замъка, а втората позволява да се види реликвата на St. Maur – втората най-ценна реликва в Чешката република и образец за майсторството на местните златари.

Туристите имат възможност да разгледат още първия вътрешен двор, минималиститчните градини и красивите тераси на Беков. Всеки, който желае, може да отпразнува своето сватбено тържество или друг личен празник в залите не Беков или в красивия му парк.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати