Езерото Боу

26.01.2011
Езерото Боу

Езерото Боу (Bow Lake) е една от красивите забележителности на канадския Национален парк Банф. Разположен сред Скалистите планини, паркът предлага великолепни картини на уникални природни възвишения, езера, разнообразие от растения и животни. Той се намират в Югозападна Албърта (Alberta), на границата с Британска Колумбия (British Columbia). От тук Калгари отстои на около около 130 км. Вдъхновяващите и девствени скални форми и природно многообразие на Национален парк Банф са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното наследство.

Близо 4 милиона туристи преминават през красивите местности на парка всяка година. Голяма част от тях идват тук заради изумрудените води на езерото Боу. Наред с езерото Морейн, Боу също е с ледников произход. То се намира в южна посока от Bow Summitt, източно от Waputik Range, включващ ледника Боу (Bow Glacier) и връх Боу (Bow Peak), планината Томсън (Mount Thompson), ледника Крауфуут (Crowfoot Glacier) и западно от прохода Доломит (Dolomite) и едноименния връх.

Езерото Боу достига площ от 3.21 кв.км, като е едно от многото езера, включени в т.нар. район Icefields Parkway, разположен в рамките на Национален парк Банф и Национален парк Джаспър (Jasper National Park). Сред красивите и популярни водни басейни тук, освен Боу, са езерата Хектор (Hector Lake), Луис (Lake Louise), Пейто (Peyto Lake), Мистая (Mistaya), Уотърфоул (Waterfowl Lakes), езерата Чипрън (Chephren) и Сънуапа (Sunwapta).

Езерото Боу

Самото езеро Боу е най-близко разположеното до водохранилището на река Боу. До него се стига лесно по магистрала 93, като разходката е около 30 минути от отбивката на езерото Луис. Като цяло водните басейни в парка Банф са изключително различни, дори и по отношение на цветовете на водата. Някои от тях са зелени, някои сини, а понякога могат и да се намерят кафяви краски, особено след големи дъждове. Боу е едно от най-големите тук, а освен това е любимо на много хора със своите чисто сини води.

Туристическият маршрут около Боу е с дължина около 6 км и се изминава за около 4 часа. Докато се следва тази пътека, пред погледа на посетителите се откриват последователно езерото, скалистото ждрело, алпийски ливади и накрая- ледника и водопада, които са източник на реката, захранваща Боу. Той се намира близо до Great Continental Divide, на границата между Алберта и Британска Колумбия.

Сред всички езера в Банф, Боу навярно е най-слабо пренаселеното, което го прави идеално място за пикници и разходки сред чистата и красива природа. Рболовът е добре развит по езерото, като най-честият улов е на пъстърва. От от април до ноември пък тук е сезонът на водните спортове.

3
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати