Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Цитаделата Саладин в Кайро

Цитаделата Саладин в Кайро

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Цитаделата Саладин в Кайро

Цитаделата Саладин в Кайро (Saladin Citadel of Cairo) е една от най-популярните туристически атракции в Египет. Тази внушителна крепост се счита за едно от Чудесата на стария свят. Издига се не хълма Мугатан (Muqattan), който някога е бил прочут с великолепната си и обстойна гледка към цял Кайро.

Кацнал върху един стръмен, издаден хребет, този силно укрепен бастион предлага несравнима панорама. Цитаделата Саладин е дело на военният гений Сладин или Салах ал-Дин (Ayyubid ruler Salah al-Din), който е известен с борбите си срещу рицарите. Саладин искал да издигне внушителен бастион, който да защити земите му от служителите на кръста.

Укреплението в Кайро е построено през 12 век от Саладин и е емблематично за друг период от великата история на Египет. През следващите 700 г цял Египет се управлява от хълма Мугатан. Легендата разказва, че Саладин е избрал мястото на цитаделата заради вятъра, който охлаждал въздуха. Навсякъде из града месото се разваляло бързо от топлината. Единствено на хълма на Цитаделата Саладин животинският продукт се съхранявал за дълго.

За строежа на Цитаделата Саладин са използвани най-модерните за времето технологии. Стените са високи 10 метра и широки цели 3 метра. Кулите са заоблени и изпъкнали, за да създадат най-добра възможност на защитниците и наблюдение. Под управлението на великия малмукски султан Ал-Насир Мухамед (Al-Nasir Muhammad), били съборени много от сградите на аюбидите (Ayyubid), за да се изгради комплекса по негово желание, включващ няколко дворци, джамии и казарми за войската му.

Джамията Мохамед Али в Цитаделата Саладин в Кайро

Bir Yusuf е изворът, който захранвал цитаделата Саладин с вода, но в момента е затворена за туристи. По голямата част от крепостта, изградена от Салах ал-Дин е разрушена при нахлуването на британците. Пак под негово управление са издигнати мощните кули Бург ал-Хадад (Burg al-Haddad) и Пясъчната кула Бургар-Рамлаб (Burgar-Ramlab), която била три пъти по-голяма. Тези кули охранявали тесния преход между цитаделата и хълма.

Днес почти нищо не е останало от оригиналната крепост с изключение на част от защитните стени. Централно място на върха на цитаделата Саладин е отредено на джамията на Мохамед Али (Muhammad Ali Mosque). Тази джамия е била построена между 1828 и 1848 г в памет на Тасун паша (Tusun Pasha), най-големият син на Мохамед, който умира през 1816 година. Джамията има две минарета, въпреки че Османският закон забранявал това. Зад тази позлатена джамия стои елегантната джамия на Ал-Насир Мохамед (Mosque of al-Nasir Muhammad), която впечатлява с изящните си украси и идеални пропорции.

Днес в Цитаделата Саладин могат да се разгледат много музеи, старинни джамии о други постройки, като Двореца Ал-Гаваара (Al-Gawhara Palace), Националния военнен музей, както и Полицейския музей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати