Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Фюрстенберг

Замъкът Фюрстенберг

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Фюрстенберг

Течението на река Рейн в Германия е една от най-популярните туристически дестинации. Ежедневно круизите по реката пренасят десетки, дори стотици туристи от цял свят, примамени от живописната природа, историческото наследство и култура, които се виждат на длан по всяко кътче от течението на реката. Започвайки от Кобленц, течението на Рейн открива пред погледа един прекрасен замък, последван от друг и така сякаш до безкрай. Замъците по Рейн са накацали по стръмните скали, заобиколени от романтични хълмове на долината, сред лозя, гори и плодородни ливади.

Една такава разходка с кораб от немските градчета Бинген (Bingen) и Рудешаймер (Ruedesheimer) към Бахарах (Bacharach) трае недълго, но позволява на туристите да се докоснат до старините на Германия в югозападната немска провинция Райнланд-Пфалц (Rhineland-Palatinate). Корабът преминава през Лорхаузен (Lorchhausen), Лорх (Lorch) и крепостта Нолинг (Nollig), на левия бряг на Рейн, която днес е потънала в руини. Повечето посетителите се изкачват по т.нар. "Стълбата на дявола", която ги отвежда до полуразрушения замък.

Замъкът Фюрстенберг

Почти веднага след Нолинг, на отсрещния бряг на реката се вижда още една полуразрушена крепост, доминирана от солиден бастион – замъкът Фюрстенберг, който стои сред хълмовете отдясно на брега. По нататък Фюрстенберг е последван от замъка Хаймбург (Heimburg), построен след 1290 година от архиепископа на Майнц и бивш римски форт. След него следва Ниедерхаймбах (Niederheimbach), заобиколен от 3 замъци в руини - на север от крепостта Фюрстенберг и на юг от замъка Зоонек (Sooneck).

Замъкът Фюрстенберг (Fuerstenberg) стои гордо на своя хълм, а в подножието на градчето Рейндибах (Rheindiebach). За година на издигането на средновековната крепост се приема 1219 година. Фюрстенберг е построен по заповед на архиепископа на Кьолн, които искал да защити собствеността си. На два пъти – през 1620 и през 1632 година, замъкът Фюрстенберг е завладяван последователно от испанците и от шведите.

Края на силните години за замъка Фюрстенберг идва по време на Палатинските войни (Palatine war) за наследство от френската войска, които буквално го сриват. От този момент нататък Фюрстенберг над градчето Рейндибах е изоставен и постепенно се руши и към настоящия момент.

Сред интересните неща, които могат да се видят днес при Фюрстенберг са крепостната стена, една кръгла защитна част от укреплението и останки от жилищната част. И до днес са успели да се запазят част от цветните средновековни мазилки по стените.

Сред интересните замъци в района по течението на Рейн и Мозел са още замъкът Клоп (Klopp Castle), Замъка на архиепископите, Марксбург (Marksburg Castle), Драхенфелс (Drachenfels Castle), замъкът Маус (Maus Castle), Еренфелс (Ehrenfels Castle), Райхенщайн (Reichenstein Castle), Еренбрайтщайн (Ehrenbreitstein), Райнфелс (Rheinfels Castle), Годесбург (Godesburg Castle), Гутенфелс (Gutenfels Castle), Щалек (Stahleck Castle), замъкът Щолценфелс (Stolzenfels Castle) и мн. др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати