Храмовете на Бали

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Храмовете на Бали

Остров Бали е част от голямата група индонезийски острови Лесер Сунда и лежи само на 3 км източно от остров Ява. Намира се съвсем близо до екватора във водите на Индийския океан. Релефът на Бали е смесица от планини, долини с гъста екзотична растителност и коралови рифове, като сушата е белязана от неизброимо число храмове. Неслучайно наричат Бали „Островът на хилядата храма”. Светилищата на острова са над 2000, по голямата част от които са украсени с традиционните източни символи и пазени от митологични същества.

На практика разглеждането на всичките Храмове на Бали е невъзможно, освен ако не останете в този екзотичен рай с богата култура, традиции фестивали години наред. Когато човек реши да се запознае поне с една малка част от храмовете на Бали, е добре да си наеме местен водач. Те са навсякъде и ще се погрижат да ви разведат и запознаят с интересната история около светилищата.

Бали е също така е известен и като „Островът на боговете”. Туристите тук трябва да спазват стриктно предварително установените правила, за да не си навлекат гнева на местните или на Боговете. Около 94% от населението изповядва индуизъм, има много мюсюлмани, а не малко са и хората, които се прекланят към езическия култ.

За Бали се казва, че той има повече храмове отколкото къщи. Във всяко селце на острова могат да се разгледат минимум по няколко уникални по своята същност светилища, които на местния език се наричат „Pura”. Пура означава „място, заобиколено от стени”.

Освен това, всеки дом тук на остров има свой собствен малък храм. Храмовете на Бали са специално ориентирани към морето и планините. По голямата част от постройките могат да се похвалят с богата украса, красиви дърворезби и много „шлюзове”. Отделно поне няколко статуи пазят всяко светилище.

Според балийските традиции храмовете са специално мястото за срещата между хората и боговете. По време на многото фестивали на острова всяка пура се украсява богато, за да се омилостивят боговете. Съществуват селски храмове, семейни храмове, храмове на оризовите полета, животински храмове и др. 9 пури от Храмовете на Бали са по посоките на света. Според балийците те защитават острова от зли духове.

Това са: Pura Besakih (център) върху западните склонове на Gunung Agung в Източно Бали, Pura Goa Lawah (югоизток) на главния път близо до Padangbai в Източно Бали. Pura Lempuyang (изток) по склоновете на Gunung Lempuyang край Amlapura в Източно Бали, Pura Luhur Batukaru (запад) по южните склонове на Gunung Batukaru в Централно Бали, Pura Luhur Uluwatu (югозапад) по западния край на полуостров Bukit, Pura Masceti (юг) на южния бряг в близост до Ketewel, Pura Pasar Agung (североизток) по южните склоновете на Gunung Agung в Източно Бали, Pura Ulun Danu Bratan (северозапад) в Bedugal в Централната високопланинска част и Pura Ulun Danu Batur (север), построен на Kintamani в Източната високопланинска част.

И това са само една нищожна част от пурите на острова. Сред тях на най-голям интерес от страна на туристите се радват Pura Luhur Uluwatu, в които има постановки на ритуални танци и други такива, както и Pura Besakih. Pura Beji в Северна част на Бали пък е посветен на Dewi Sri - богинята на ориза и плодовитостта. Заслужават внимание още Pura Kehen в град Бангли, който е един от най-древните сред островите на Бали.

Pura Taman Ayun, разположен в град Менгви бележи земята на Върховния бог. Светилището Uluwatu е посветено на бога на водата и е построено върху 100-метрова скала над морето. Храмът Goa Gajah датира от 11 век, известен е като Слонската пещера, защото е построен в пещера, в която има статуя на слон.

По правило всяко селище в Бали разполага с 3 основни храма, които са: Pura Puseh (храма на основателите на селото), Pura Desa (храм на селището) и Pura Dalem (храма на мъртвите). В Храмовете на Бали се извършват ежедневните молитви, погребения, празненства, церемонии на селището и т.н. Достъпът на туристи в някои храмове е позволен стига да са облечени със облечете с традиционните одежди и с колан и да спазвате всички правила на поведение в храма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати