Осака

19.09.2011
Осака, Япония

Осака (Osaka) има над 1 400 годишна история. Днес градът достойно може да бъде наречен портата на Япония. Чрез Осака страната за първи път се отваря и докосва до света.

Разположен в устието на реките Йодо (Yodo River) и Осака Бей (Osaka Bay), Осака е третият по големина на населението град в страната на изгряващото слънце след Токио и Йокохама. Жителите на японския град са около 2.5 милиона.

Историци твърдят, че будизмът бързо си поправя път в Япония именно чрез Осака, който първи посреща будистките поклонници.

Град Осака

Успоредно с разпространяването на новата религия, тогавашният японски владетел Шотоку, който едва шеснадесет годиишен успява да наложи будистката вяра, през 593 година построява в Осака първия религиозен храм Шитеножи (Shitennoji Temple). Той се счита за най-древния будистки храм в страната. В свещеното място се намира и прекрасно езеро, обитавано само от костенурки, които символизират будисткия рай. Входната такса за посещение на храма е между 200 и 300 йени (2-3 евро).

Сградата бързо превръща града в религиозен, културен и търговски център на Япония. Не и без благодарение на Шитеножи, през 645 година Осака, известна тогава с името Нанива, се превръща във величествена столица на страната на изгряващото слънце.

Осака през ноща

Друга сграда, представляваща интерес за гостите на града, е построеният през далечната 1583 година Замък Осака (Osaka Castle). Постройката бързо се превръща в символ на Япония, тъй като храмът изиграва важна роля в процеса на обединение на страната през XVI век. Великолепната сграда е разположена на площ от 60 000 кв.м. и е съставена от общо 13 структури. Паметната височина на каменните стени (30 метра), изкусно инкрустираните златни елементи и цялостната осанка на Замъка Осака го правят една от най-големите забележителности на японския град. Днес замъкът е изцяло обновен от вън и отвътре. За удобство на посетителите в сградата има и асансьори. Таксата за посещение е 600 йени (около 5 евро), замъкът е целогодишно отворен от 9 до 17 ч.

Осака е запазил добре в сърцето си и останки на храмове, строени още преди епохата на будизма. Един от най-старите храмове в Япония, наричан от местните Сумиоши Тайша (Sumiyoshi Taisha), представя древния японски архитектурен стил, неповлиян от новата религия, завладяла страната през V век.

Осака и река Йодо

Модерната култура на Осака намира своето превъплъщение в редица атрактивни сгради и забележителности, впечатляващи жителите и гостите на града. Именно в Осака се намира един от най-големите акваруими в света (Osaka Aquarium). Мащабна конструкция събира цели 16 огромни камери, в които свободно плуват представители на тихоокеанския воден свят. В аквариума в Осака можете да откриете и единствената акула, отглеждана в аквариум.

Бизнес сградите изграждат динамичния пейзаж на индустриалната част на града. Сред тях се откроява небостъргачът Умеда (Umeda), който е изграден от две отделни сгради, свързани чрез мнгобройни ескалатори. Благодарение на интересната архитектурна мисъл и изпълнение, небостъргачът Умеда е официално обявен за сградата, в която се помещават най-дългите ескалатори.

Замъкът Осака

Почитателите на дългите шопинг разходки също могат да открият своето място. В града има две основни търговски зони – Минами (Minami), разположена в южната част на града, и Кита (Kita), съответно в северната част на Осака.

Бившата японска столица се гордее и със своите музеи, най-интересните сред които са Музеят на вината, Музей на ориенталската керамика, Музей на модерното изкуство, Музей на съвременната наука, Исторически музей на Осака и Градски музей на изкуството.

На един час от Осака се намира друг интересен японски град – Нара (Nara), известен с това, че на територията му са разположени едни от най-старинните и впечатляващи японски храмове.

В непосредствена близост до Осака се намира и град Кобе (Kobe). Градът е прочут със своите огромни шопинг центрове, разположени в непосредствена близост до водата. Пристанищният град през 1995 година бе жестоко разтресен от мощно земетресение, взело над 5 000 жертви. Днес градът е напълно възобновен и почти няма следи от разрушителното земетресение в Кобе.

4
Общо гласували: 2
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати