Александрия

28.09.2011
Александрия, Египет

Перлата на средиземноморието – Александрия без съмнение е сред най-предпочитаните дестинации в световен план. В египетския град цари елегантна атмосфера, съчетание между чертите на Близкия изток и Средиземно море.

Емблемата на града е Александрийската библиотека (Library of Alexandria). Съвременната библиотека, разположена в близост до брега Средиземно море, се опитва да пресъздаде част от античността и брилянтността на изчезналата завинаги най-голяма антична Александрийска библиотека.

Друга легендарна древна забележителност на египетския град е Александрийският фар, обявен за едно от Седемте чудеса на света. Катакомбите на Кол ел Шояфа (Catacombs of Kom el Shoqafa), намирали се някога на територията на Александрия, също привличат посетителския интерес.

Крепостта в Александрия

Древният архитект на града е Динократ (Dinocrates).

На мястото, където през годините се е издигал най-висoкият фар на света, днес се намира цитаделата Кейтбей (Fort Qaitbey). Фарът на остров Фарос край Александрия - седмото чудо на света, изчезва завинаги и без следа. За изключителната постройка има сведения само от древни очевидци. Фарът на остров Фарос е бил по-висок дори от най-високата пирамида. Построил го е книдският архитект Сострат. Дванадесет столетия александрийският фар посрещал моряците. Няколко мощни земетресения обаче сринали величествената постройка през вековете.

Днес гостите на града могат да разгледат друга величествена постройка, издигната сред останките на Александрийския фар. Както стана ясно това е укреплението Кейтбей. То е построено през 1408 година от Султан Кейтбей. Част от древния феноменален фар са вградени в постройките на цитаделата. В самата сграда туристите могат да посетят Военноморски музей, който съхранява реликви от древно римско и наполеонско време.

Палат в Александрия

Сред малкото монументи, запазили се през десетките векове история на града, е т.нар. Стълб на Помпей (Pompey's Pillar). Той е може би най-големият и най-древният монумент, издиган някога от антични времена до ден днешен. Колосалният стълб е висок близо 30 метра. Предполага се, че той е построен през 297 година след Христа в чест на император Диоклециян. Около него се намира величествен сфинкс, съграден от розов гранит. Монументът се намира в древния акрополис на Александрия.

В близост до обелиска се намират катакомбите, по-извести като Ком-ал Шояфа (Kom al-Shoqafa). Мястото е наситено с лабиринти на много нива, до които се достига по вити стълби. В древния комплекс има още останки от много изящни колони, статуи, погребални ниши, саркофази. Катакомбите са запазили и голяма церемониална зала, където се е извършвала подготовката за изпращане на починалите в отвъдното. Интересното е, че дълги векове огромният мавзолей е бил непознат, до откриването му през 1800 година.

През 1901 година археолози откриват и друга катакомби, превърнали се в място с широк посетителски интерес. Става дума за гробниците Анфуши (Anfushi Tombs). Предполага се, че тези варовикови гробници са издълбани през 250 г. преди Христа. Вътре монументите са изписани с множество красиви рисунки, изобразяващи египетски божества, както и ежедневни дейности на египтяните.

Новия Фар в Александрия

Друга незабравима древна постройка е джамията Абу Ел-Абас (Abu El-Abbas Mosque). Религиозният храм е изграден от четири кубета и високо минаре. Свещеното място е считано от мнозина за една от най-важните реликви в мюсюлманския свят. Сградата е построена през 1775 година от алжирци. В самата сграда има величествени осем гранитни стълба, на чиито основи се издига джамията. Гостите на града е необходимо да знаят, че в храма не се допускат жени. Все пак екстериорът на сградата заслужава посещение.

Сред забележителностите на града са още джамията Тербана (Terbana Mosque), построена през 1677 година, мюсюлманският религиозен храм Атарайн (Attarine Mosque), както и историческият монумент - Вилата на Антониадис (Villa of Antoniadis).

Има множетсво музеи, които могат да се посетят. Сред тях са Гръко – римския музей, Музеят за кралски бижута, Музеят за изящни изкуства, както и Националният музей на Александрия.

Съвременната част на града също е много интересна. Постройките, заслужаващи внимание са Александрийската гара (Misr Train Station), Мостът Стенли, Замъкът Монтаза, както и Александрийската опера.

Модерната част на Александрия предлага на гостите на града огромно разнообразие от хотели и места за отдих.

Александрия е вторият по големина град в Египет. Населението на средиземноморския град е 4.1 милиона души. През годините градът се е заселвал с много имигранти от Гърция, Италия и много други страни. Някога Александрия е била дом на най-голямата еврейска общност в света. Привнасянето на чуждестранните култури допълнително обогатява облика на града, асоцииран с неговите космополитни и бохемски черти.

Египетският град днес е един от най-важните търговски центрове в света. Причина за това е доброто комуникативно място, свързващо Средиземно с Червено море.

Легендите разказват, че през 331 година преди Христа Александър Македонски основава Александрия. Градът остава столица на Египет близо хилядолетие. През 641 година обаче, с настъпването на мюсюлманското владичество, столицата се премества във Фустат – старото име на днешния Кайро. Днес Александрия се намира само на 225 километра от Кайро.

3.7
Общо гласували: 9
5 2
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати