Султанският дворец Типу

08.09.2011
Султанският дворец Типу

Обиколката на южноиндийския град Бангалор няма как да мине без обстойна разходка из двореца Бангалор и интригуващия Султански дворец Типу. Разположен в непосредствена близост до градския пазар, Типу претворява изцяло характеристиките на тукашната традиция от епохата, когато е строен, докато замъкът Бангалор е реплика на великолепния Уиндзор е Англия. Султанският дворец Типу е изцяло отражение на разкоша и богатството на могулските владетели (Mughal).

Уникалната конструкция на замъка е издигната преди повече от 200 години и е служела за лятна резиденция на султан Типу, известен още като Тигъра от Мисор (Tiger of Mysore). Султанският палат е бил издигнат изцяло от тиково дърво(Teak Wood) (общо понятие за тукашните тропически дървета). Замъкът е строен между 1781-1790 година. Издигнат е на 2 етажа с красиви дървени стълбища, арки и балкони. Първоначално на мястото на днешния Султански дворец Типу е имало друг, строен през 1537 година.

Дворецът Типу е свидетелство за ожесточената съпротива на султана срещу британския режим. Бащата на Типу – Хидер (Hyder), затваря в замъка британски войници заедно с техния началник. Като оставим на страна тези далечни военни сблъсъци, Лятната резиденция на султан Типу е известна като „Домът на мира” или „Домът на щастието”.

Порталът му е белязан от уникални входни стени с пленителни издълбани арки – същинско произведение на изкуството, завещано от ислямската архитектура. Няма как да не се обърне внимание и на пленителните флорални мотиви по стените и таваните на Султанския дворец.

Султанският дворец Типу в Бангалор

В действителност Типу бил изключително толерантен в религиозно отношение владетел и това ясно може да се види в храма Ганеша (Ganesha Temple) в комплекса. След смъртта на султана, неговата лятна резиденция била използвана като Секретариат на британците до 1867 година. Интерес в комплекса предизвиква още и добре запазеният храм Ганапати (Ganapati).

На приземния етаж на изцяло дървения замък има малък музей, който разказва за живота на султана Типу, за неговия характер, политически решения и т.н. В тази част на комплекса може да се види изложен и един от неговите мечове, както и един старинен музикален инструмент. На първия етаж на Султанския дворец Типу има неголяма тераса, която някога се е използвала от него за царски речи и събрания.

Макар и да е запазил дървените си стълби, дворецът Типу не успява да съхрани голяма част от изящните си декорации през вековете. Макар и не напълно запазен Султанският замък в Бангалор привлича огромен брой туристи целогодишно, които не могат да останат равнодушни пред умелата симбиоза между ислямска и индуистка архитектура. На няколко крачки от Султанския дворец Типу е разположен и колоритният градски пазар на Бангалор.

3.4
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати