Йена

06.10.2011
Йена, Германия

Град Йена (Jena) е завладяваща комбинация между богато историческо и интелектуално минало, атрактивни пейзажи, иновативни производства и бурен студентски живот. Тези различия създават уникална атмосфера, придават на малкия, но оживен град специален блясък и очарование.

100-хилядният град се намира в централната част на Германия. Разположен е около бреговете на река Заале (Saale).

Градът е създаден през 11 век. Голяма част от средновековните постройки на Йена обаче са разрушени от въздушните нападения по време на Втората световна война. Част от тях са възстановени.

Сред най-популярните забележителности на Йена е сградата на Кметството, чиито основи са положени още през 13-ти век. Един от най-интересните акценти на зданието е старинният астрономически часовник.

Град Йена

Готическата църква Микаелкирхе (Michaelskirche), построена преди повече от пет века, също е много посещавано от туристите място. Там е положено тялото на германския свещеник и професор по теология Мартин Лутер.

Може би най-популярният жител на Йена е германският поет, философ, историк и драматург Йоан Кристоф Фридрих фон Шилер. Неговият роден дом съшо е често посещавано място.

Една от емблемите на града е небостъргачът Йен-Тауър (Jen-Tower). 159 -метровата сребриста постройка е издигната през 1972 г. От върха на кулата се открива страхотна гледка към града. Йен-Тауър е най-високото съоръжение в Източна Европа, както и третата по височина сграда в Германия.

Изглед на немският град Йена

В Йена се намира добре съхранен дворец, наречен „Старият замък”, който е съставен от няколко възхитителни кули, най-известната от които е „Барутната кула”, датираща от 13-14 век. В покрайнините на града се намират други два очарователни замъка – Дорнбург (Dornburg Castles) и Капелендорф (Kapellendorf Moated Castle).

В Йена се намира уникална ботаническа градина с близо петвековна история. Тя е една от най-древните както в Германия, така и в Западна Европа. В нея можете да видите някои фантастични растителни екземпляра.

Йена често е наричан „раят на студентите”. Университетът Фридрих Шилер (Friedrich Schiller) е създаден още в края на 17 век. През годините тази образователна институция успява да си извоюва славата на един от най-тачените университети на Стария континент. През 18 век университетът се е превърнал в притегателен център за най-прочутите професори, философи и писатели. Днес в образователната институция годишно се обучават около 26 хиляди души. На един от основните площади на Йена се издига величественият монумент на създателя на университета Фридрих I.

Град Йена в Германия

Днес студентският град е предпочитано място за много туристи и учащи се не само заради отличните условия за живот, но и заради страхотния нощен живот, спортни събития и съоръжения, кулинарни изкушения и търговски центрове.

Йена е град със силно развито производство в областта на нанотехнологиите, фармацевтиката, оптиката и фотографското оборудване. Германският град е един от най-бързо проспериращите в страната. Много изследователски центрове и компании са съсредоточени там. Не случайно през 2008 г. Йена получи престижното призвание „Научна столица” на Германия.

Една от най-големите забележителности на Йена е местният Планетариум, за който се счита, че е първото подобно модерно съоръжение в света. Създаден е през 1926 г.

В Йена се намира интересният Музей на оптиката, където можете да разгледате редица оптични инструменти, лещи, телескопи, микроскопи и камери. В музея в детайли се проследява развитието на този вид технология. Там ще можете да тествате собственото си зрение и да изследвате триизмерни холограми. В музея е пресъздадена и работната стая на един от пионерите в областта на оптиката – Карл Зайз, който през 19 век е изготвял прототипите на днешната свръхмодерна увеличителна техника. Таксата за достъп е 5 евро.

Повече от всичко друго студентите, туристите и предприемачите се радват на веселия живот сред многото кафета, ресторанти и уютни германски кръчми, които са най-съсредоточени в старата част на града Алтщад.

4.1
Общо гласували: 7
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати