Река Лимат

06.10.2011
Река Лимат в Цюрих

Сред характеристиките, които очертават градския облик и атмосфера на най-големия и най-скъп град в Швейцария - Цюрих, е и красивото течение на река Лимат (Limmat River). По протежението му могат да се разгледат голяма част от историческите и културни забележителности на града и най-вече Стария град, който заема красиво двете противоположни крайбрежия на Лимат, на запад и на изток.

Река Лимат е продължение на река Линт (Linth river), която извира от планинските масиви на град Гларус, и с дължината си от 50 км е основен приток на езерото Цюрих. От оттичането й от езерото тя вече носи името Лимат. От Цюрих реката тръгва в посока северозапад и след 35 км достига река Аар (Aare). Двете реки се срещат на север от малкия град Бруг (Brugg) в кантона Аргау (Aargau), малко след устието на четвъртата най-голяма река в Швейцария - Ройс (Reuss).

Самото име на Лимат идва от сливането на наименованията на двете реки - Линт и Мааг (Maag), които са главните притоци на Цюрихското езеро, преди да бъде построен канала, отклоняващ река Линт. Река Лимат е дълга 35 км, а течението й покрива обща водосборна площ от 2 416 кв. км.

Главните градове надолу по течението на Лимат след Цюрих са Диетикон (Dietikon), Ветинген (Wettingen) и Баден (Baden). В Цюрих към течението на Лимат се присъединява река Сил (Sihl), а Диетикон към нея се влива Репиш (Reppisch). Цялото течение на Лимат се използва да получаване на водноелектрическа енергия. По 35-километровата дължина на реката са изградени над 10 ВЕЦ-а.

По течението на Лимат в Цюрих ежедневно се организират туристически плавания с корабче. Пътуването отвежда гостите по криволичещия воден път, над който се редят красиви мостове, като крайна спирка е самото езеро Цюрих. По време на пътуването по Лимат може да видите красивия старинен мост Мюнстер (Munster Bridge), близо до който се откроява синия висок връх на кулата на катедралата Дева Мария (Fraumunster /Church of Our Lady).

Река Лимат

Вдясно от нея ясно се вижда и най-големият циферблат в Европа – гордо притежание на часовниковата кула на църквата Свети Петър (St Peter's church). По-нататък, на западния бряг на река Лимат може да се види и плажа на Цюрих при Щадхаускуай (Stadthausquai). Особено красив е Старият град на Цюрих, който се вие от двете страни на реката.

Круизните корабчета по река Лимат се движат от ранна пролет до късна есен, като повечето от тях разполагат със стъклен покрив, което позволява да се улови целия градски пейзаж. Най-популярни са т.нар. „коктейлни круизи”, пътуването с които трае около 90 минути. Повечето корабчета тръгва от брега на Лимат близо до Националния музей на Цюрих, на всеки 30 минути.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати