Таймс Скуеър, Ню Йорк

06.10.2011
Таймс Скуеър

Сред култовите места в Ню Йорк е Таймс Скуеър (Times Square), известен и с неофициалните си имена – Кръстовището на света, както и Великият Бял път.

Това място, което в наши дни е прочуто с неоновите си реклами и невероятната си архитектура, не винаги е било толкова лъскаво. Таймс Скуеър се намира на кръстовището на Бродуей и Седмо Авеню, между 42-ра и 47-а улица.

Градското строителство на територията на Таймс Скуеър е започнало едва в началото на деветнадесети век. Дотогава там имало пасище и фермерска къща.

Но Ню Йорк се разраствал, затова един предприемач купил земята и започнал да строи на това място къщи и хотели. Звездният миг за Таймс Скуеър настъпил едва след сто години, когато през 1904 година в една от сградите влязла редакцията на вестник New York Times.

Главният редактор на вестника успял да убеди властите да се построи метростанцията „42-ра улица”. На 8 април 1904 година площадът бил официално наречен Таймс Скуеър. Дотогава той се наричал с трудно произносимото име Лонгакър Скуеър (Longacre Square).

Още по онова време на площада се появили първите неонови реклами. Таймс Скуеър бързо се превърнала в любимо място за празнуване на най-различни събития – от изборите до Нова Година. Точно там се случва най-масовото празнуване на Нова Година.

Таймс Скуеър в Ню Йорк

Тъй като там е трудно да се сложи елха заради оживения трафик, американците са измислили нещо друго. В нощта на 31 декември 1907 година на покрива на небостъргача One Times Square за пръв път светнал символът на Новата Година в Ню Йорк - Times Square Ball.

Оттогава всяка година, с прекъсване само през 1942 и 1943 г. заради войната, тази топка обявява на целия град и на цяла Америка, че Новата Година е настъпила. По времето на Втората Световна война вместо спускането на топката имало една минута тишина и църковни камбани.

В празничната нощ стотици хиляди хора гледат кристалната топка, която се спуска от върха на пилон до покрива на една от сградите, а не до самата улица, както някои погрешно смятат.

Топката замества фойерверки, които от върха на същата сграда известявали на всички в Ню Йорк, че Новата Година е настъпила, от 1904 до 1906-а година.

В историята на Таймс Скуеър има и не толкова приятни моменти. През 1913 година издателството на New York Times се преместило в по-голяма сграда. След това настъпила Великата Депресия и районът около площада, както и самият площад постепенно западнали, като получили репутацията на опасно място, където вилнеели престъпници и представители на подземния свят.

В периодът от шестдесеттте до деветдесетте години на двадесети век Таймс Скуеър бил известен с развлеченията си за възрастни, които предлагали забавления за всеки вкус.

Това положение се оказало неприемвливо за жените и през оседмедетте години започнали протестни акции от жителките на Ню Йорк срещу сексуалното робство в центъра на града. Накрая взели мерки и градските власти.

Благодарение на властите Таймс Скуеър за кратко време станал отново безопасно място и любимо на всички американци и туристи от цял свят, както и място за най-добрите реклами в града.

Днес Таймс Скуеър е място, където са събрани известни Бродуейски театри и престижни хотели, както и изискани ресторанти и музикални клубове.

Таймс Скуеър е известен в цял свят като символ на американския дух. Там се намира музеят на восъчните фигури на мадам Тюсо, както и прочутото Хард Рок Кафе ( Hard Rock Cafe).

Един от символите на Таймс Скуеър днес е голият каубой. Това е уличният музикант Робърт Джон Бърк (Robert John Burck), който носи само каубойска шапка, каубойски ботуши и слип, който крие зад китарата си, за да създаде илюзията за голота.

4.4
Общо гласували: 8
5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати