Манастирът Си Лай

21.09.2012
Манастирът Си Лай

Храмът Си Лай (Hsi Lai Temple) се намира близо до Лос Анджелис (Los Angeles), по-точно в местността Хасиенда Хейтс (Hacienda Heights) и представлява най-яркия израз на китайския будизъм в целия западен свят. Той е също така най-новото и най-значително изражение на тази религия.

Строителството на храма Си Лай, което е било инициирано от най-големия будистки манастир в Тайван (Taiwan) Фогуаншан (Fo Guang Shan), е погълнало над десет милиона долара. Манастирът е основан през 1967 година и в момента представлява място, където пристигат будисти от всички краища на света.

Самото име на манастира означава „завръщане на Запад”. Той често е наричан „Западната факла на Дхарма” („Western torch of Dharma”). Идеята на това наименование се крие във факта, че се смята, че будизмът е бил донесен в Китай от Запад. Храмът Си Лай е въплъщение на идеите на учителя Син Юн (Hsing-yun), който в момента е настоятел на манастира Фогуаншан в Тайван.

Храмът Си Лай е най-големият задграничен проект на манастира Фогуаншан, който има филиали из целия свят. Началото на строителството било планирано за 1978 година, но строителите постоянно се сблъсквали с противодействие от страна на местните власти. Наложило се да се направят шест публични изслушвания по време на събиране на съвета на града, преди да се получи разрешението за строителство през 1986 година.

Всички съществуващи расови и религиозни стереотипи са намерили отражение по време на двугодишния период на строителство на манастира. Самото строителство на храма, който в момента заема площ от осем хектара, е било завършено през 1988 година.

Манастирът Си Лай

Сградата е построена в традиционния стил, характерен за китайските манастири. Храмовият комплекс включва голяма зала и гробница на бодхисатвите с изображения на петте велики бодхисатви Самантабхадра, Кситигарба, Маитрея, Авалокитесвара и Маниусри (Samantabhadra, Ksitigarbha, Maitreya, Avalokitesvara и Manjusri).

Освен това има зала на Буда (Buddha), учебни кабинети, библиотека, музей, сувенирен магазин, конферентна зала, стаи за почивка, пагода за възпоменание на мъртвите, административен блок и жилищни помещения за монасите.

В храма се намира и филиал на неправителствената организация Международно будистко общество на прогреса (International Buddhist Progress Society). Храмът е бил построен, за да служи като духовен и културен център за всички, които се интересуват от китайския будизъм и култура.

Сред целите на храма са разпространението на будизма посредством културни мероприятия, полза на обществото посредством благотворителни организации, показване на хората на истинския път с помощта на будистките практики. Също така храмът има за цел да спомогне за културния обмен между Изтока и Запада.

Първоначално в манастира са живеели около петдесет монаси, но в резултат напромяна на имиграционното законодателство на САЩ през 1990 година тази цифра се е увеличила повече от два пъти. В храма се намира и централният офис на Международната асоциация на светлината на Буда (Buddha's Light International Association), която е била основана през 1992 година в Лос Анджелис.

Асоциацията действа в над петдесет страни в света и има над сто регионални представителства, които разпространяват идеите на учителя Син Юн. Асоциацията подкрепя много важни кампании, сред тях и кампанията „Спасете Земята” („Save The Earth”), както и правителствените програми срещу разпространяване на наркотици. Всеки, който желае, може да зададе своя въпрос на учителя Син Юн с помощта на електронна поща или в Интернет форума на организацията.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати