Християнската научна църква

23.04.2013
Християнска научна църква

Християнската научна църква (Christian Science Church) се намира в Бостън (Boston). Това е млада църква, основана през 1879 година. Християнската научна църква има корени в ранното християнство.

Тя е основана от Мери Бейкър Еди (Mary Baker Eddy), за да почете словото и делото на Исус Христос, която трябва да възвърне примитивното християнство и изгубения му елемент на лечебни свойства. Мери Бейкър Еди израснала в църква на Конгрегацията в Нова Англия и обичала историята за живота и учението на Исус Христос.

Тя основала църквата за да бъде лечебната му сила разбрана от всички и практикувана от всички. Това е първата църква на Христос Ученият, известна още и като Църквата майка. Тя има над хиляда и седемстотин клона и общества в целия свят.

Научна Християнска църква

Много хора, които отиват на църковна служба в Християнската научна църква, разпознават много познати елементи като химни, молитви, четене на Библията, както и топло чувство на приятелство. В тази църква няма пастори, които да водят службата. Вместо това двама души водят службата, която се базира върху уроци от Библията.

Тези уроци се основават върху пасажи от Библията и засягат теми като Бог, Иисус Христос и подобни. Службите са съвсем опростени, което ги прави близки до тези по време на ранните християнски събирания, където любовта и лечението са били в сърцето на хората.

Всяка сряда в църквата се събира общността, за да се моли един час и да чете текстове, базирани върху Библията, както и да благодари за благославянето и лечебните сили, които са в резултат от техните молитви и от тяхното изучаване на християнската наука.

В църквата има и стая за четене, където членовете на общността да могат да четат за духовното лечение, за молитвите и за духовността. Всяка църква на Христос, ученият, има своя стая за четене, където хората могат да прочетат или да вземат за вкъщи различни видове литература.

Християнска църква в Бостън

Църквата майка се управлява от борд на директорите, който се състои от пет човека. Този борд е отговорен за различните видове активност, сред които и обучение, както и публикуването на трудовете на Мери Бейкър Еди. Отделните клонове на църквата майка се управляват демократично.

Християните от Християнската научна църква се молят всеки ден за доброто на хората от целия свят. Много от членовете на църквата се включват в практиката на лечението на християнското учение. Църквата публикува много печатни издания и подкрепя международната новинарска организация „The Christian Science Monitor”.

Християнската научна църква е отворила врати за деца и тийнейджъри, които могат да посещават класове и дискусии за Библията. Членовете на Християнската научна църква вярват в един Бог, който е всичко и е цялото добро на света.

Те вярват, че Бог не е далечен и непознат, а винаги присъства и че всеки човек е обичан от Бог, който се грижи за него и е направен по божие духовно подобие.

Християните учени вярват в Библията и в Иисус Христос като син на Господ или като обещания Месия. Те вярват, че учението на Иисус, както и неговите лечителски дела представят научното християнство и прилагането на законите на Бог – закони, които и днес са актуални и засягат всеки и навсякъде.

Те вярват в спасителната лечебна сила на божията любов и че всеки проблем може да бъде решен и всяка болест – излекувана.

4.8
Общо гласували: 6
5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати