Йонкърс, Ню Йорк

08.10.2011

Йонкърс (Yonkers) е град, разположен на територията на щата Ню Йорк. Населението на град Йонкърс е 195 976 души. Градът е разположен над хълмове на източния бряг на река Хъдсън (Hudson River). Той е разположен на територия от 52, 6 квадратни километра. Зимите в Йонкърс са доста студени, затова пък през лятото е доста топло. На територията на града са разположени различни музеи, сред които се откроява музеят на река Хъдсън.

Градът се разделя на няколко части. Една от тях е североизточен Йонкърс. Тази част е ирландско-американска и италианско-американска. Тук е преминало детството на фронтмена на рокбандата Аеросмит Стивън Тайлър (Steven Tyler). Тук е разположена семинарията Свети Владимир (St Vladimir), както и най-скъпият колеж в страната – колеж Сара Лоурънс (Sarah Lawrence).

Град Йонкърс в щата Ню Йорк

Северозападен Йонкърс се намира точно до река Хъдсън и в него има много красиви викториански къщи. Тук се намира природният резерват Ленуар (Lenoir). Викторианската архитектура привлича много създатели на филми в северозападен Йонкърс.

Югоизточен Йонкърс е населен с много хора с ирландски и италиански корени. На територията на югоизточен Йонкърс се намира семинарията на свети Джоузеф (St Joseph). Тя е известна с това, че е била посещавана от двама папи – папа Йоан Павел Втори (John Paul II) и папа Бенедикт Шестнадесети (Benedict XVI).

Югозападен Йонкърс е населен предимно от латиноси и чернокожи. В началото на двадесет и първи век в тази част на града нараснало нивото на престъпност, както и нивото на бедност. На територията на югозападен Йонкърс се намира Хъдсън парк. Тук се намира и обществената библиотека на Йонкърс.

Земята, върху която днес се намира Йонкърс, е била част от дарение, получено от Адриен ван дер Донк (Adriaen van der Donck), известен като Колън Донк (Colen Donck). Той бил известен с прякора Джонкър (Jonker), което означавало млад мъж, и това дало името на града – Йонкърс.

Ван дер Донк построил мелница на река Хъдсън, до която се намирала къщата на Фредерик Филипс (Frederick Philipse) и съпругата му Маргарет Харденбрьок (Margaret Hardenbroeck). След смъртта на богатия холандец Филипс имението му станало част от Йонкърс. Към града се присъединили и малки градчета покрай река Хъдсън. Всички земи на семейството били конфискувани и продадени, след като пра-правнукът на Филипс, който носел неговото име, избягал в Англия по време на американската революция.

През първите два века от съществуването си, Йонкърс представлявал малък фермерски град. През 1853 година започнали да се произвеждат асансьори на територията на града. Мощна компания за производство на килими, която била една от водещите производители в цял свят, привлякла в цеховете си над четири хиляди работника. Първата напълно синтетична пластмаса била създадена в Йонкърс през 1906 година.

Град Йонкърс получил официален статут на град през 1872 година. След Втората световна война Йонкърс вече не бил сред водещите центрове на индустрията, тъй като ситуацията изисквала по-евтини стоки. Компанията за килими спряла работа през 1954 година, а през 1983 година заводът за асансьори бил затворен.

От индустриален град Йонкърс се превърнал в град, където е престижно да живееш. Той се намира само на петнадесет минути път от Манхатън.

На територията на града през 1888 година е бил открит първият курс по голф на територията на САЩ. Тъй като в града има много хора с ирландска кръв, тук се провежда парадът на Свети Патрик (St. Patrick), който може би се провежда от най-дълго време в цялата страна.

Тъй като в града живеят и много хора хора с италианска кръв, тук се провежда конкурсът Мис Италия-Америка, както и фестивалът Денят на Колумб. На територията на града има много хора със славянски корени – в началото на двадесети век в града пристигнали много емигранти от Русия, Украйна, Югославия и Полша.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати