Pochivka.com»Статии и Новини»Езера»Езеро Близнака в Рила

Езеро Близнака в Рила

Езеро Близнака в Рила

Езерото Близнака е едно от Седемте рилски езера, които се намират в циркуса на Седемте рилски езера. То, както и останалите в групата, е ледниково езеро – образувано е от разтопяване на ледниците преди около един милион години.

Между отделните седем езера има поточета, водоскоци и водопади. Поточетата свързват езерата едно с друго, тъй като водата се прелива в тях, докато не стигне Долното езеро, което е най-ниското, и оттам водата образува началото на река Джерман.

Близнака в Рила

Езерото Близнака се намира на територията на община Сапарева баня и се намира на 2243 метра надморска височина. Водният му обем е петстотин и деветдесет хиляди кубични метра. Езерото Близнака е с площ от деветдесет и един декара.

Дълбочината му достига в максимално дълбоката му точка двадесет и седем метра и половина. По дълбочина езерото Близнака се нарежда на трето място сред Седемте рилски езера след езерото Окото и езерото Бъбрека.

Езерото Близнака се е наричало Чифте гьол преди години, когато пет от Седемте рилски езера са имали други наименования. Името Близнака идва от това, че по време на суша езерото се разделя на две малки езера. От това то придобива формата на пясъчен часовник.

На езерото Близнака

То се намира на 1949 метра на север от Вазов връх. Езерото Близнака е най-дългото от Седемте Рилски Езера и на-голямото по площ от групата.

Езерото Близнака е с красив наситеносин цвят при хубаво време и с сив, почти черен цвят, когато времето е лошо. През последните дни на октомври повърхността му се покрива с лед, който може да достигне до два метра дебелина. През юни ледът се стопява.

Седемте Рилски Езера - Близнака

До езерото Близнака и до останалите езера от групата се събират всяга година дъновисти – членове на Бялото братство, които могат да се видят в района на Седемте рилски езера от двадесет и втори март до двадесет и втори септември. Те танцуват своя характерен танц, наречен паневритмия и проповядват идеите на Петър Дънов, който е смятал, че любовта и доброто са в основата на всичко.

Една от легендите за рилските езера разказва за семейство великани, които живеели щастливо в планината. Зли сили им завидели и убили младия великан, а жена му плачела непрестанно и така се появили красивите кристално чисти езера и планинските поточета.

Тя продължава да плаче до ден днешен, затова се казва, че планината Рила е планина, която плаче винаги, тъй като всяко лято се образуват допълнителни поточета и езерца от топенето на снега.

Другите езера, част от Седемте Рилски Езера в Рила са езеро Сълзата, Долното Езеро, езеро Окото в Рила, езеро Бъбрека, езеро Трилистника и Рибното езеро в Рила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати