Отовишки връх

10.10.2011

Отовишки връх се намира в планината Рила. Той се издига на 2696 метра височина. Отовишки връх се намира в Северозападната част на планината. Отовишки връх представлява прекрасна гледка сам по себе си. Но ако човек не е на самия връх, тъй като оттам не се виждат Седемте рилски езера, а мине по хребета на изток, или ако се изкачва към върха от страната на езерата, ще стигне до място, откъдето се виждат всичките Седем рилски езера. Те са като подредени в една линия и са една от най-завладяващите гледки, които могат да се видят в България.

До Отовишки връх може да се стигне, като се тръгне от Паничище, мине се през хижа Скакавица и през Седемте рилски езера. За един час може да се премине разстоянието от Паничище до хижа Скакавица. От хижа Скакавица до Отовишки връх разстоянието е повече от три часа и половина. Пътеката, по която се върви, е много живописна и достойна за цяла галерия снимки.

Отовишки връх

Към хижа Скакавица се върви през гъста борова гора, а след това – през красива поляна. Двадесетина минути след поляната е езерото Бъбрека, характерно с бъбрековидната си форма. То е едно от Седемте рилски езера, които са един от стоте национални обекта. Те се намират на надморска височина, варираща от 2095 до 2535 метра.

Освен Бъбрека другите езера са Окото, Близнака, Трилистника, Рибното езеро, Долното езеро и Сълзата, като всяко езеро носи наименование заради характерната си форма. Малки поточета свързват езерата помежду им, водата между тях се прелива от едно в друго и така докато стигне до най-ниското езеро – Долното езеро, което дава началото на река Джерман.

През почти цялото време на годината те са покрити с лед, който може да достигне до два метра дебелина. Езерата замръзват през октомври и се топят едва през юни.

След като се подмине езерото Бъбрека, езерото Окото и езерото Сълзата, трябва ад се направи десен завой и след двадесетина минути се стига до самия Отовишки връх. Ако се направи ляв завой вместо десен, се минава към хижа Мальовица и връх Мальовица.

Има и друга пътека, която води към хижа Иван Вазов.

Има и друг маршрут за достигане на Отовишки връх – ако се завие вдясно и по една пътечка, която се изкачва плавно, а не стръмно, да се стигне до върха. По тази пътечка, която е по-лесна, няма панорама към езерото Сълзата, което е известно с кристално чистите си води.

Ако се тръгне от връх Мальовица и се премине през Урдини езера, пътят ще отнеме около шест часа.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати