Килийн, Тексас

11.07.2013

Килийн (Killeen) е град, разположен на територията на щата Тексас. Градът е разположен на територията на територията на окръг Бел (Bell). Населението на града е 127 921 човека. Икономиката на града зависи най-вече от близко разположение форт Худ.

Килийн, Тексас

През 1881 година железопътната компания Колорадо и Санта Фе удължила железопътните си линии, след като закупила триста и шестдесет акра земя на югозапад от Пало Алто. На това място изникнал град, който бил кръстен в чест на генералния мениджър на железопътната компания Франк Килийн (Frank Kileen). Градът бил създаден като железопътна инфраструктура, с железопътно депо, край което били построени магазини, училище и заведение за хранене.

През 1884 година населението на града било триста и петдесет човека, които имали на разположение пет магазина, ковачница и хотел. Килийн се превърнал в транспортен център за превоз на памук, вълна и зърнени храни. В началото на двадесети век на територията на града живеели седемстотин и осемдесет човека.

През 1905 година с решение на Конгреса на САЩ Килийн удвоил територията си. През 1914 година населението на града се удвоило и на територията му живели хиляда и триста човека.

До четиридесетте години на двадесети век Килийн бил малък и изолиран фермерски център, което през 1942 година се променило, след като бил създаден лагерът Худ, който през 1950 година се превърнал във форт Худ. Той бил създаден като тренировъчен пост, който да посрещне нуждите по време на Втората Световна война.

В града пристигнали хиляди войници заедно със семействата си, както и много строителни работници. Килийн се превърнал в град, на чиято територия заживели предимно военни.

Военният пост заел почти половината от земеделската земя на Килийн. Това довело до загубата на триста ферми и намалило възможностите на производителите на памук и други земеделски култури. За сметка на това възникнали нови видове бизнес, които били ориентирани към това да снабдяват с необходимите неща жителите на лагер Худ.

В края на Втората световна война лагерът Худ бил изоставен, което довело до срив в икономиката на град Килийн. През 19540 година обаче форт Худ бил превърнат в постоянен армейски пост и това довело до ноов бум на приток на население в града.

От хиляда и триста човека, които живели в Килийн през 1949 година, населението нараснало до над седем хиляди души през 1950 година. Само за една година - от 1950 до 1951 година на територията на града били построени сто нови бизнес сгради. През 1955 година в Килийн живеели над двадесет и една хиляди човека. Кралят на рокендрола Елвис Пресли (Elvis Presley) живял в Килийн.

През шестдесетте години на двадесети век градът продължил да се разраства, особено след Виетнамската война. През седемдесетте години на двадесети век в града живеели над тридесет и пет хиляди човека. По това време било изградено градското летище и градската библиотека, както и колеж, който след време се превърнал в Централен Тексаски колеж.

През осемдесетте години в града живели над четиридесет и девет хиляди човека. По това време това бил най-големият град на територията на окръг Бел. През деветдесетте години на двадесети век населението нараснало до почти шестдесeт и четири хиляди човека.

В късното лято на 1990 година градът бил готов за война след иракската инвазия в Кувейт. Хиляди войници били изпратени към Средния Изток. През октомври 1991 година градът влязъл в световните медии, след като Джордж Хенърд убил двадесет и три човека и след това се самоубил.

В града има страхотна писта за състезания на машини-чудовища и други състезателни събития. Те се провеждат на пистата Тексас Тъндър Спийдуей.

Състезанията стартират в края на март и продължават до края на септември.

В града може да се види музеят на Четвъртата пехотна дивизия, който представя историята на войната в тази част на страната. В музея могат да се видят много интересни артефакти, стари снимки и старинни превозни средства.

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати