Форт Колинс

03.11.2011
Форт Колинс, Колорадо

Форт Колинс (Fort Collins) е град, разположен на територията на щата Колорадо. Градът е административен център на окръг Ларимър (Larimer). Населението на града е 143 986 човека. Във Форт Колинс се намира университетът на щата Колорадо.

Форт Колинс е основан като военен пост на американската армия през 1864 година. Той е издигнат между индианските войни в средата на шестдесетте години на деветнадесети век. През същата година, в която е основан военният пост, той е бил унищожен от наводнение. Фортът е възстановен и в него започват да прииждат много заселници. Днес фортът се намира в старата част на града. Първото училище и първата църква били построени през 1866 година.

През 1872 година се развихрил първият бум на населението, когато била основана земеделска колония. Пристигнали стотици заселници, за да разработват големи парцели със земя и да ги превърнат в благодатна почва, където да садят различни култури. Настъпили много спречквания между старите заселници и новите. Градът бил инкорпориран през 1873 година.

През 1870 година бил основан Земеделският колеж на Колорадо, но първите студенти започнали да учат в него едва през 1879 година.

През осемдесетте години на деветнадесети век започва трескаво строителство на красиви луксозни къщи, както и на търговски сгради. В града се развива производството на захарно цвекло, както и месопроизводството. Голямата Депресия се отразява доста зле на Форт Колинс. Но въпреки това градът отбелязва бавен, но стабилен растеж в началото на двадесети век.

В първото десетилетие след Втората световна война населението на града нараства. Тогава са съборени стари сгради, за да бъдат издигнати на тяхно място нови, по-модерни постройки. Това е и периодът на икономически възход за града.

Форт Колинс става известен като много консервативен град, особено заради факта, че забранява алкохолните напитки. В края на двадесети век Форт Колинс се разширява в южна посока, като добавя нова територия към своята площ.

През 2006 година Форт Колинс е обявен за най-доброто място за живеене в САЩ. Това се дължи на доброто образователно ниво, ниската престъпност и добрите възможности за работа. Населението на града продължава да нараства. В края на двадесети век започва процесът на ревитализация на центъра на града.

Голяма част от културата в град Форт Колинс е съсредоточена около студентския живот на университета на щата Колорадо. Всяка година в района на стария център се провеждат редица интересни фестивали.

Център Линкълн (Lincoln) e мястото, където се намира симфоничният оркестърът на град Форт Колинс. Тук постоянно се играят бродуейски пиеси. В център Линкълн се намират театрални зали, галерии, където са изложени картини и редица скулптури. В центъра всяка година се осъществяват над хиляда и седемстотин културни събития.

Всяка година в града се провежда маратонът Колорадо, който започва от Пудър Вали (Poudre Valley) и приключва в центъра на Форт Колинс.

В града се намира и музеят на Форт Колинс, основан през 1941 година. В него могат да бъдат разгледани над тридесет хиляди артефакти.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати