Ан Арбър

01.11.2011
Кулата в Ан Арбър, Мичиган

Ан Арбър (Ann Arbor) е град, разположен на територията на щата Мичиган. Градът е административен център на окръг Уоштъноу (Washtenaw). Населението на град Ан Арбър е 113 934, което го прави шестият по големина град в щата Мичиган. Градът се простира на обща площ от седемдесет и два квадратни километра.

Град Ан Арбър е основан през 1824 година. Смята се, че градът носи името на съпругите на основателите на града, които се казвали Ан, а втората част от името е повлияна от наличието на много дървета в района. През 1837 година градът се прочува с това, че университетът на щата Мичиган се премества от Детройт в Ан Арбър. Градът се разраства и се развива с постоянни темпове през деветнадесети и двадесети век. Днес град Ан Арбър е дом на университета на Мичиган, която е основна институция за висше образование в града. Икономиката на града е основана най-вече върху високите технологии.

Историята на град Ан Арбър започва през 1824 година, когато двама спекуланти, които се занимават с продажба на земя – Джон Алън (John Allen) и Елиша Ръмси (Elisha Rumsey), основават град, който наричат Ансарбър (Annsarbour). Те купили шестстотин и четиридесет акра земя, купена за осемстотин долара от федералното правителство. Индианските племена, които живеели в района, наричали селището коу-гуш-кау- ник (kaw-goosh-kaw-nick), защото според тях така звучала дъскорезницата на Джон Алън.

Ан Арбър става административен център на окръга през 1827 година. Имало предложение градът да стане столица на щата Мичиган, но в надпреварата за тази чест спечелил град Лансинг (Lansing). След преместването на университета на щата Мичиган от Детройт в Ан Арбър градът се превърнал в регионален транспортен център. През 1839 година, с прокарването на железопътните линии, градът започнал да търпи бурно развитие.

През четиридесетте и петдесетте години на деветнадесети век имало много хора, които пристигали, за да заживеят в град Ан Арбър. Първоначално заселниците в града били от британски произход, но след средата на деветнадесети век започнали да пристигат германци, ирландци и и афро-американци. През 1851 година Ан Арбър официално бил признат за град. През осемдесетте години на деветнадесети век населението на града рязко се увеличило с прииждането на емигранти от Гърция, Италия, Русия и Полша. След началото на двадесети век се увеличила и еврейската общност в града. През 1916 година била основана първата и най-стара синагога, Бет Израел (Beth Israel).

През шестдесетте и седемдесетте години на двадесети век градът спечелил репутация на важен център на либералната политика. В Ан Арбър било сериозно развито движението за граждански права, студентското движение, както и движението срещу войната във Виетнам. През 1956 година Ан Арбър и Източен Арбър се слели в едно.

Театър в град Ан Арбър, Мичиган

Днес в града има над петдесет хиляди дървета по улиците и още толкова в парковите площи. В града има сто петдесет и седем общински парка. Никъл Арборетум (Nichols Arboretum) се простира на площ от петдесет хектара, на които растат стотици растителни и дървесни видове. Той се управлява от университета на Мичиган.

В центъра на Ан Арбър са оформени търговски райони – това са Керитаун Шопс (Kerrytown Shops), бизнес района на Южния университет и други. В центъра на града има красива смесица от сгради от деветнадесети и началото на двадесети век, които контрастират с модерните сгради. В района на Керитаун има обособено място за фермерски пазар, където могат да се купят пресни зеленчуци и плодове, както и други селскостопански стоки. Най-високата сграда в града е Тауър Плаза (Tower Plaza), която се извисява със своите двадесет и шест етажа.

Много от събитията в Ан Арбър са спонсорирани от университета на щата Мичиган. В града има музей на изкуствата, на археологията, природонаучен музей. Университетското музикално общество осъществява над шестдесет събития всяка година, като с негова помощ в града пристигат артисти от цял свят.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати