Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Пале дьо Лил, Анеси

Пале дьо Лил, Анеси

Нина 2Нина 2
Новак
748
Пале дьо Лил в Анеси

Пале дьо Лил (Palais de l'Isle) е един от най-красивите символи на френския град Анеси (Annecy). Замъкът, който според създателите му е трябвало да пребъде през вековете, представлява крепост, разположена във водите на река Тиу (Thiou). Река Тиу е една от най-късите реки във Франция със своите три километра и половина дължина. Пале дьо Лил е един от най-впечатляващите замъци-крепости в южната част на страната.

Замъкът-крепост Пале дьо Лил е бил построен през 1132 година. Той е построен специално във формата на триъгълник, за да напомня с очертанията си за древна галера, която пори водите на Тиу или пък е закотвена във водата на реката. Град Анеси е известен сред туристите като Алпийската Венеция поради множеството си канали. Близо до замъка Пале дьо Лил се намира езерото Анеси.

Първоначалната идея на построяването на замъка-крепост е била той да служи като резиденция на господаря на Анеси. Това е било предназначението на монументалната сграда в началото на дванадесети век, но по-късно той се е превърнал в резиденция на графа на Женева. Само някои благородници са били удостоявани с титлата граф на Женева през девети век. Първият граф на Женева бил Жерол Първи (Gerold I). Пале дьо Лил дълго време останал резиденция на женевските графове.

Следващата функция на замъка-крепост е била да изпълнява ролята на местно съдилище, а след това - и на строг затвор. Пале дьо Лил е изпълнявал функцията на затвор през цялото Средновековие и това е продължило плътно до 1865 година. Помещението се е използвало като затвор и по време на Втората Световна война, тъй като помещенията му били удобни за арестантите, които очаквали присъдите си в тъмните средновековни килии.

През 1900 година Пале дьо Лил е бил признат за важен исторически монумент. Днес в замъка-крепост е разположен местният исторически музей, в който може да се научат интересни подробности както от историята на самия град, така и за начина на живот на хората по времето, по което замъкът е бил резиденция и затвор.

Сградата е построена със стабилни основи и се издига като голям каменен кораб, който туристите няма как да пропуснат при посещението на града. Пале дьо Лил е една от най-често сниманите забележителности във Франция.

Днес туристите могат да влязат в Пале дьо Лил и да разгледат мястото, където едно време са били заточвани хора, които са нарушили закона или по някаква причина са били наказани със затвор.

Имало е и период, в който Пале дьо Лил е изпълнявал функцията на монетен двор. По време на посещението на музея могат да се научат интересни подробности за начина на сечене на монети от онова време. През цялата година в музея има тематични изложби на различни творци.

В замъка се намира център за интерпретация на архитектурата и наследството, където може да се видят интересни подробности от архитектурния стил на града.

Град Анеси се гордее с богатото си историческо минало и уникалното си културно наследство. В него се пресичат много канали, навсякъде има домове, построени през Средновековието, за да живеят в тях благородници със семействата си. Тези постройки се отличават с архитектурата, характерна за Ренесанса.

Освен замъка-крепост Пале дьо Лил, който е най-голямата гордост на жителите на Анеси, в града има и други замъци, древни църкви и дворци. Но най-посещаваното място си остава Пале дьо Лил. В него има експозиция на предмети от бита на французите от този регион на страната, които са били характерни за Средновековието. В музея има експозиция с произведения както на старинни майстори, така и на модерни автори от различни области на изкуството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати