Езерото Дал

11.12.2012
Езерото Дал, Кашмир

Езерото Дал (Dal) е истинска икона на туризма в Кашмир (Kashmir), Индия. Езерото, което се намира в Шринагар (Srinagar) е с пет басейна и доста канали, които са свързани един с друг. В езерото Дал има доста риби и риболовът е втората по големина индустрия в региона.

Пенливите тихите води на Дал, заобиколени от заснежените планини от трите му страни, го превръщат в едно от най-красивите езера в цяла Индия.

Езерото Дал е второто по големина езеро в щата Джаму (Jammu) и Кашмир, то е заобиколено от много красиви градини и овошки, които растат покрай бреговете му. Плаващите къщи са неотделима част от пейзажа на езерото Дал.

Те винаги са готови да приютят туристи, които искат да успокоят изтощените си от градската среда сетива и да се насладят на спокойствието и романтиката на езерото. От плаващите къщи се открива великолепна гледка към прекрасната природа на езерото Дал.

Тук се срещат лодките Шикара (Shikara), които наподобяват венецианските гондоли и с тяхна помощ може да се стигне от бреговете на езерото до плаващите къщи. В Шикара можете да се насладите на красотата на езерото, докато лежите върху удобни възглавници.

Те се управляват с много красиви гребла, които са с формата на сърца. Плаващите къщи преди време са били построени като ваканционни къщички за британците, на които е било забранено да имат собствена земя в Кашмир. Къщите са направени от кедър и предлагат комфорта на луксозен хотел.

Езерото Дал, Кашмир, Индия

Те са украсени със знамена и орнаменти, като някои от тях са съединени помежду си с малки мостове. Между плаващите къщи има оформени водни улици, по които лодките сноват непрестанно.

Основата на къщите е направена от много скъпа и устойчива дървесина и всяка пролет се обработва допълнително, за да издържи много дълго време, без да изгние във водата. Върху покривите на къщите има специално място, където човек може да се моли и да медитира. Съществуват също така плаващи кафенета и магазинчета, а също така и ресторанти.

На брега на езерото Дал се намират монументите на Могол (Moghul), както и кампусът на Кашмирския университет. Близо до езерото се намират храмовете Шанкарачариа (Shankaracharya) и Хари Парбат (Hari Parbat). През шестнадесети век тук е имало стотици градини, но са останали едва няколко от предишния разкош.

Лилии в езерото Дал, Кашмир

През шестнадесети век Кашмир е бил завоюван от династията на Великите Моголи. Тогава около езорото са били построени няколко двореца, които са били опасани от разкошни градини със стъпаловидни тераси.

Сред оцелелите градини от онова време са Сапфирената градина, Любовната градина, Градината на удоволствията, както и други, които поразяват с величието и изтънчената си красота. Местните отглеждат зеленчуци върху плаващи парчета земя, с която са покрили мрежа от тръстика. Днес е забранено създаването на нови зеленчукови водни градини, но съществуващите се ползват с пълна сила.

Плаващите градини на езерото Дал представляват изключително красива гледка. В него растат лотоси, лилии и водни кестени. С красотата си езерото привлича много туристи, което е добре дошло за местните собственици на заведения и хотели. Езерото Дал е известно сред местните като най-красивото бижу в короната на Кашмир.

Езерото Дал се простира на осемнадесет квадратни километра. В езерото се карат сърфове, кану-каяк, което обаче става след специално разрешение. Докато плавате с лодка в езерото Дал, можете да се насладите отблизо на много водни птици. През зимата езерото замръзва. Най-доброто време за посещение на езерото е през юли и август, когато в него цъфтят лотосите.

Покрай езерото местните садят ориз, с помощта на който приготвят ястия както за себе си, така и за туристите. Заедно с ориза се поднася риба и птиче месо, зеленчуци на пара и всевъзможни пикантни сосове.

През последните години туризмът на езерото Дал малко е позамрял, затова местните допълват доходите си от риболов и събиране на водни растения. Еколозите обръщат все по-голямо внимание на голямото замърсяване, което заплашва флората и фауната в езерото Дал.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати